Στο φαγητό πάνε τα μισά έξοδα των καταναλωτών αλλά η εστίαση «υποφέρει»

Στο φαγητό πάνε τα μισά έξοδα των καταναλωτών αλλά η εστίαση «υποφέρει»
A cafe shop seen closed at the center of Athens, Greece on November 3, 2020. The Greek government announced new measures to stop the rapid rise in new Coronavirus (Covid-19) cases, among which are the closure of bars, cafes, restaurants and gyms around the country. Also the use of a mask in public places. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP
Αυξάνονται οι δαπάνες για gadgets και φάρμακα, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ - Στο 50% οι δαπάνες για τρόφιμα - Τη σειρά τους για επανεκκίνηση περιμένουν οι επιχειρήσεις εστίασης.

Αυξάνονται οι δαπάνες των καταναλωτών σε τρόφιμα και ποτά εν μέσω πανδημίας, έχοντας φτάσει να ξοδεύουν το μισό τους εισόδημα σε τέτοια αγαθά, ενώ την ίδια ώρα η αγορά της εστίασης ασθμαίνει.

Οι Έλληνες έχουν αυξήσει επίσης τις δαπάνες τους σε ηλεκτρονικά είδη λόγω της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, ενώ περισσότερα είναι και τα έξοδα για φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) τον Δεκέμβριο του 2020, οι καταναλωτές δεν είναι τόσο προβληματισμένοι με την οικονομική κατάσταση στην οποία τους οδήγησαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο με το τι τους περιμένει από δω και πέρα.

Τον προηγούμενο χρόνο η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε. Για βελτίωση μιλά μόλις το 11% από 32% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη του 2019. Αντίστοιχα για τις προοπτικές της οικονομικής τους κατάστασης οι καταναλωτές είναι απαισιόδοξοι, με μόλις 8% να περιμένει βελτίωση έναντι 27% που έλεγε το ίδιο στα τέλη του 2019. Ίδια όμως είναι η θέση τους για τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης της χώρας, με το 12% να περιμένει βελτίωση από 30% αντίστοιχα.

Επίσης ο ένας στους δέκα καταναλωτές (9%) δανείζεται για να τα βγάλει πέρα και όλοι, όπως είναι φυσικό, δίνουν προτεραιότητα στο φαγητό. Η κύρια κατηγορία όσον αφορά τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών είναι τα τρόφιμα, που απορροφούν το 49%, ποσοστό αυξημένο από το 41% του 2019.

Αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη από 7% σε 15%, κάτι που αντικατοπτρίζει τις αγορές της περιόδου Black Friday. Ανοδικά κινούνται δύο ακόμη κατηγορίες, τα φάρμακα, στο 9% από 8% αντίστοιχα και τα παιχνίδια, λόγω και των Πρωτοχρονιάτικων δώρων, με 4% από 3% αντίστοιχα.

Η εστίαση η οποία πέρυσι βρισκόταν στη δεύτερη θέση υποχωρεί από 12% σε 5% και τα εισιτήρια και ξενοδοχεία από 5% σε μόλις 1%.

Πρόκειται για αναμενόμενες τάσεις σε μια περίοδο που τα κλειστά μπαρ, εστιατόρια και καφέ στερούν στους Έλληνες καταναλωτές δυνατότητες εξόδου. Ας σημειωθεί ότι οι Έλληνες φημίζονται για τις γενναιόδωρες δαπάνες τους στη διασκέδαση και βρίσκονται κάθε χρόνο στις κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, με βάση στοιχεία της Eurostat.

Η πανδημία έχει αλλάξει αυτά τα δεδομένα, με χιλιάδες επιχειρήσεις να τελούν εν αναμονή ενός σχεδίου επανεκκίνησης που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω.

Ελπίδες για επανεκκίνηση στην Εστίαση

Καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενισχύονται οι ελπίδες και για τους επιχειρηματίες της εστίασης, που έχουν αρχίσει τους υπολογισμούς για να προβλέψουν πότε θα έρθει και η δική τους σειρά.

Όπως μας μεταφέρουν στελέχη της αγοράς, η σταδιακή επανεκκίνηση συγκεκριμένων κλάδων του λιανεμπορίου, με αυστηρά μέτρα που θα εγγυηθούν την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών, ανοίγει το δρόμο για τον σχεδιασμό της άρσης των περιορισμών και στην εστίαση. Αρκεί να μην προκύψουν έκτακτες καταστάσεις στο μέτωπο της πανδημίας και να προοδεύει το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών.

Με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης αυτού του προγράμματος ο αλγόριθμος δίνει όλο και καλύτερα προγνωστικά για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το πιθανότερο σενάριο τοποθετείται σήμερα κοντά στην άνοιξη. Μέχρι τότε όλοι οι παίκτες ανασχεδιάζουν τις στρατηγικές τους, ακόμη και όσοι αποφάσισαν να μην ανοίξουν με την υπηρεσία take away.

Ταυτόχρονα επανατοποθετούνται εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους με τους συνεργαζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, με προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών και πιέζουν για την προώθηση νέων μέτρων που θα περιορίσουν τις ζημιές τους.