Στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στο υπουργείο Εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Τα θέματα που θα συζητηθούν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εισέρχεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί από στελέχη του Πυροσβεστικού σώματος για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι την Αττική, Αθήνα, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου.

Λίγο μετά τις 9:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία. Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου που αφορούν στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ειδικότερα τα πέντε θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Το σχέδιο για την λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη». Στο επίκεντρο βρίσκεται η… αφύπνιση του «Ατλαντα», του ηλεκτρονικού συστήματος που συγκεντρώνει το ασφαλιστικό βιογραφικό και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισµένους της χώρας.
  • Ζήτημα προτεραιότητας συνιστά και η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέσα από την ενιαιοποίηση των λειτουργιών του και την ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών του δυνατοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της «Εργάνης» σε κεντρικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης. Στο τραπέζι βρίσκεται και η σύνδεση ΑΠΔ και «Εργάνης» καθώς η ΑΠΔ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον χρόνο απασχόλησης, την αµοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι κινήσεις που έχουν γίνει αλλά και όσες προγραμματίζονται για την ταχύτερη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, όπως η ενίσχυση με προσωπικό των τμημάτων απονομής, το πάγωμα των αποσπάσεων από τον ΕΦΚΑ, η εξαίρεση από την κινητικότητα κ.α.
  • Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το σχέδιο για τις μειώσεις των εισφορών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης.
  • Οι διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ατζέντα της συνάντησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας στις διατάξεις που ευνοούν την πλήρη απασχόληση εις βάρος της μερικής και στο λεγόμενο «μαύρο» μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων στο οποίο θα εντάσσονται οι εργοδότες με αδήλωτους μισθωτούς.