«Στο Ισραήλ παίρνουμε πάντα στα σοβαρά τις απειλές»

«Στο Ισραήλ παίρνουμε πάντα στα σοβαρά τις απειλές»

Ο Rami Efrati, ειδικός σε θέματα cyber security, μιλάει στο Fortune για τις προκλήσεις μιας τεράστιας αγοράς που αφορά κράτη και εταιρείες.

Ιδρυτής και πρόεδρος της Firmitas Cyber Solutions, o Ισραηλινός Rami Efrati θεωρείται ειδικός στο κομμάτι του Cyber Technology, έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνοασφάλειας στο Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και συνολικά πάνω από είκοσι χρόνια στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άμυνας.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα ως βασικός ομιλητής σε παρουσίαση που έλαβε μέρος στην οικία της Πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, Κα. Ιρίτ Μπεν-Άμπα. Η παρουσίαση είχε θέμα «Aσφάλεια σε έναν επικίνδυνο κόσμο και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ» και το Fortune είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για τις εμπειρίες του και για το πόσο ασφαλής μπορεί κάποιος να αισθάνεται σήμερα σε ένα διαρκώς μεταβαλόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ο Rami Efrati αναφέρθηκε αρχικά στο πώς το Ισραήλ κατάφερε να είναι σήμερα μια από τις πιο εξελιγμένες χώρες στο κομμάτι του Cyber Security, αλλά και ευρύτερα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. «Στο Ιραήλ παίρνουμε τις απειλές πάντα στα σοβαρά. Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ασχολούμαστε με τον τομέα του Cyber, με εμπλοκή του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ήδη από το 2002 βάλαμε ως χώρα ψηλά στο κάδρο των απειλών τα θέματα κυβερνοασφάλειας και από τότε έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα. Χαρακτηριστικά οι εταιρείες που ασχολούνται πλέον με τον τομέα του Cyber Security με βάση το Ισραήλ έχουν ξεπεράσει πλέον τις 400, από 50 που ήταν αρχικά» αναφέρει ο Rami.

Προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για το που έχει στηριχθεί μέχρι στιγμής η μετατροπή του Ισραήλ σε hi tech nation τα τελευταία χρόνια, αποδίδει αυτή την εξέλιξη σε 4 βασικούς παράγοντες.

Πρώτος και κυριότερος το κομμάτι του networking, καθώς όπως τονίζει «στο Ισραήλ ξέρεις τους πάντες». Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η νοοτροπία του να σκέφτεσαι «έξω από το κουτί» και σαν παράδειγμα ο Rami αναφέρει…χαριτολογώντας ότι στη χώρα του «κάθε πιλότος έχει ιδρύσει και μια startup». Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στρατού και η βασική εκπαίδευση που παίρνουν εκεί οι νέοι και οι νέες, κάτι που τους βοηθάει στη μετέπειτα πορεία τους στον επιχειρηματικό στίβο. Οι Ισραηλινοί στα 18 τους κατατάσσονται στο στρατό, όπου μένουν για τρία χρόνια. Οι καλύτεροι από αυτούς στην ηλικία των 20 ετών εκπαιδεύονται για αξιωματικοί με αποτέλεσμα να αποκτούν εμπειρία σε θέματα ηγεσίας και management. Έτσι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις με αποτέλεσμα να αποκτούν εμπειρία σε πολύ μικρή ηλικία και πολύ συχνά εταιρείες που αναζητούν στελέχη για να ηγηθούν έχουν έτοιμη μια φουρνιά νέων ανθρώπων.

Μάλιστα ο Rami Efrati έκανε ειδική αναφορά στην ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού με την κωδική ονομασία 8200. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα πληροφοριών του στρατού, που ασχολείται με ζητήματα ασφάλειας (cybersecurity) και ταυτόχρονα τον σημαντικότερο τεχνολογικό incubator που «τροφοδοτεί» πολλές επιχειρήσεις στο Ισραήλ. H μονάδα πάντα στοχεύει στους πιο ικανούς σε μικρή ηλικία μαθητές, που πρέπει να διαθέτουν σημαντικές αναλυτικές ικανότητες, να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και να δουλεύουν σωστά σε ομάδες, όλα βασικά στοιχεία του σύγχρονου management στις επιχειρήσεις παγκοσμίως (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τέλος ο πρόεδρος της Firmitas Cyber Solutions αναφέρεται στον ειδικό ρόλο που παίζει το ακαδημαϊκό σύστημα της χώρας αλλά και η εθνική υποδομή που περιλαμβάνει ειδικά εργαστήρια και incubators. Για παράδειγμα τα πανεπιστήμια στο Ισραήλ είναι γνωστά για τον μεγάλο αριθμό από τεχνολογικές πατέντες που κατοχυρώνουν κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα υπολογίζεται ότι το 1% από τις παγκόσμιες επιστημονικές δημοσιεύσεις προέρχονται από τα ιδρύματα της χώρας.

«Μια τεράστια αγορά με πολλές προκλήσεις»
Ο Rami Efrati σχολιάζει ότι η αγορά του Cyber Technology είναι μια τεράστια αγορά με πολλές προοπτικές, η οποία εξελίσσεται όλο και περισσότερο, γίνεται πιο απαιτητική και βασικός παράγοντας για αυτό είναι η τεχνολογική πρόοδος.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα προσαρμοζόμαστε στο Ισραήλ, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις σε μια αγορά που όλα αλλάζουν γρήγορα. Είμαστε αρκετά δημιουργικοί, ώστε να προσφέρουμε νέες λύσεις στα πολλά ζητήματα που προκύπτουν. Να αναφέρω για παράδειγμα ότι το 2012, όταν ήμουν επικεφαλής στο Τμήμα Κυβερνοασφάλειας, οι εταιρείες που παρείχαν λύσεις cyber ήταν περίπου 50, ενώ σήμερα μετά από μόλις τέσσερα χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 400. Κάθε νέα εταιρεία έχει και μια διαφορετική προσέγγιση, ενώ οι περισσότερες έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία, όπως για παράδειγμα η Checkpoint».

O ίδιος απορρίπτει διάφορες αναλύσεις σχετικά με την ύπαρξη «φούσκας» στο χώρο των hi tech εταιρειών και επισημαίνει πώς στο συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να ευδοκιμήσουν εταιρείες με 4 – 5 άτομα που παρέχουν cyber λύσεις, αλλά και άλλες πιο ισχυρές επιχειρήσεις που το πιο πιθανόν είναι να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες  σε μια αγορά πολλών δισ. δολαρίων.

Ακόμα αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό, οι εταιρείες για να μπορέσουν έγκαιρα να αντιμετωπίσουν τις απειλές σε cyber επίπεδο, να κάνουν τις αντίστοιχες επενδύσεις.  «Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε λύσεις cyber security γίνονται από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα παγκοσμίως. Το θέμα είναι ότι πολλές εταιρείες ακόμα αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα σαν να μην πρόκειται ποτέ να συμβεί σε αυτές, κάτι που “φρενάρει” τις επενδύσεις. Όμως εδώ πρέπει να αναρωτηθούν πόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος αν τελικά πέσουν θύματα τέτοιων απειλών». Ο Rami αναφέρει ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ρυθμιστικό πλαίσιο μιας αγοράς μπορεί να δώσουν ώθηση στο κομμάτι των χρημάτων που οι εταιρείες διαθέτουν για την «κυβερνοασφάλεια». Επίσης το θέμα της ασφάλισης είναι εξίσου σημαντικό, καθώς πλέον η προστασία σε digital περιβάλλον επηρεάζει το συμβόλαιο που μπορεί να εξασφαλίσει μια εταιρεία.

Η αγορά του Cyber Technology έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών και όπως αναφέρει ο Rami Efrati μόνο στο Ισραήλ υπάρχουν 4 – 5 VCs που «ρίχνουν» τα χρήματά τους στην cyber αγορά. Όπως εκτιμάει μάλιστα το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ζωηρό.

Οι λύσεις που προσφέρει η Firmitas
Όσον αφορά πάντως τη δική του εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται να την πουλήσει και πρώτος του στόχος είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της. Η Firmitas παρέχει λύσεις υψηλού επιπέδου στο κομμάτι του cyber.

«Πρόκειται για μια startup στο συγκεκριμένο χώρο με περίπου έναν χρόνο ζωής. Είμαστε ήδη αρκετοί επιτυχημένοι και η εταιρεία απασχολεί 17 ατομά. Αναπτύσσουμε λύσεις cyber defense με ειδικό λογισμικό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία συστημάτων από τον κλάδο των μεταφορών μέχρι αυτόν των εταιρειών ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ.α. Στοχεύουμε κυρίως στο industrial ΙοΤ. Η τεχνολογία μας είναι μοναδική, καθώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο εξελιγμένες απειλές που δεν μπορεί να εντοπίσει ένα απλό anti-virus, γρήγορα και αποτελεσματικά. Το λογισμικό που προσφέρουμε χρειάζεται να εγκατασταθεί μόνο μια φορά, δεν απαιτεί big data και συνεχή υποστήριξη. Βασικοί μας πελάτες είναι εταιρείες – κατασκευαστές, όπως η Siemens αλλά και εταιρείες όπως η Johnson & Johnson’s που παρέχει, για παράδειγμα, ιατρικές συσκευές. Θεωρούμε ότι η αγορά machine to machine είναι μια τεράστια αγορά και πάνω σε αυτή προσαρμόζουμε τις λύσεις που προσφέρουμε».

Η Firmitas είναι η τρίτη startup του δραστήριου επιχειρηματία, ο οποίος αναφέρει ότι όλες οι νέες εταιρείες στο Ισραήλ έχουν στόχο από την αρχή της λειτουργίας τους τις διεθνείς αγορές.

«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε το Ισραήλ κέντρο της Cyber αγοράς. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά όχι μόνο εταιρείες, αλλά ολόκληρα κράτη. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα. Για παράδειγμα οι τρομοκράτες πραγματοποιούν επιθέσεις στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν το γνωστό και ως darknet, μία τεράστια σωρεία πληροφοριών και ιστοσελίδων που κρύβεται στο «βυθό» και δεν είναι προσβάσιμη από τα συμβατικά browsers. Η σκοτεινή αυτή πλευρά του διαδικτύου και η έκρηξη στην κρυπτογραφημένη επικοινωνία αποτελούν μία σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών» καταλήγει ο Rami Efrati.