Στο «κόκκινο» οι φορολογικές εισπράξεις του Μαΐου

Στο «κόκκινο» οι φορολογικές εισπράξεις του Μαΐου

Κάτω από το 2017 αλλά και τον φετινό στόχο τα έσοδα. Τι διαπιστώνει η ΑΑΔΕ.

 

Χαμηλότερα από τον στόχο ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο, ενώ εμφανίζεται «κόπωση» στη φοροδοτική ικανότητα και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων αποκαλύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,06 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% σε σχέση με τον Μάιο του 2017 ενώ κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,15% και σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της για τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων διαπιστώνει τα εξής:

1. Οι άμεσοι φόροι τον Μάιο παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 καθώς όλες οι μείζονες κατηγορίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Από τους φόρους στο εισόδημα φυσικών προσώπων ξεχωρίζουν οι μειωμένες εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου. Οι εισφορές που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ανοίξει τρύπα στα έσοδα που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης, τα οποία τον Μάιο μειώθηκαν κατά 19,74 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν σε 58,56 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017.

Πολλοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι γνωστό και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΑΑΔΕ στην έκθεσή της, «η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

2. Οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ. ευρώ) του Μαΐου του 2017. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο, που αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Οι εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή είναι σχετικά εύκολες. Αν δει κανείς τα στοιχεία για την κατανάλωση, θα διαπιστώσει ότι αυτά βαίνουν μειούμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της υπερφορολόγησης.