Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Νέος γύρος προκλήσεων γύρω από την κυριότητα των νησιών Σενκάκου.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο σημείωσης  «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε το Τόκιο, τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν και παρέμειναν μερικές ώρες στη θαλάσσια περιοχή των νησιών Σενκάκου που τελούν υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα, η οποία διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών -τα οποία ονομάζει Ντιαογού- στέλνει στο σημείο αυτό πλοία που ανήκουν στην ακτοφυλακή. «Τώρα που πλέουν με τη σημαία της κινεζικής ακτοφυλακής, τα πλοία αυτά θα μπορούν να είναι εξοπλισμένα με ελαφρύ οπλισμό», δήλωσε ο Άρθουρ Ντινγκ, πανεπιστημιακός ερευνητής στην Ταϊβάν.

Τα τέσσερα πλοία εισήλθαν στην περιοχή και αποχώρησαν μετά από τρεις ώρες (13.30 τοπική). «Απαιτήσαμε να φύγουν από τα χωρικά μας ύδατα», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Σε μία κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, όπου ορισμένοι, κυρίως στις ΗΠΑ, φοβούνται ένα σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο ασιατικές υπερδυνάμεις, το Πεκίνο αποφάσισε -όπως ανέφερε ο κινεζικός Τύπος- τη συγχώνευση πολλών ναυτικών μονάδων υπό το σώμα της ακτοφυλακής.

Διαβάστε: Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι

Την ίδια ώρα, αυξημένο είναι και το μερίδιο  του ιαπωνέζικου προϋπολογισμού που η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε διαθέτει για την άμυνα της χώρας. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία δεν θα δίσταζε να απωθήσει «δια της βίας» οποιαδήποτε κινεζική απόβαση στο σύμπλεγμα των νησιών Σενκάκου.

Η αντιπαράθεση για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού έχει «παγώσει» τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, με τους εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων να μην πραγματοποιούν εδώ και καιρό διμερείς συναντήσεις.

Η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία στην περιοχή, αλλά και αεροσκάφη από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ιαπωνία εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος αυτού, αγοράζοντάς τα από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκαλέσει μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων, από τις οποίες ορισμένες ήταν βίαιες, σε πολλές πόλεις της Κίνας. Το Πεκίνο είχε ακυρώσει εορταστικές εκδηλώσεις το φθινόπωρο του 2012 για την 40η επέτειο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.