Στο «κόκκινο» οι τιμές των κατοικιών του Λονδίνου

Στο «κόκκινο» οι τιμές των κατοικιών του Λονδίνου

Η μέση τιμή των κατοικιών που πωλούνται στη χώρα κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στις αρχές του Απριλίου.

Οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αγγλία και στην Ουαλία κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό στις αρχές Απριλίου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης διαθεσίμων ακινήτων στην αγορά, όπως σημειώνει σήμερα ο ειδικευμένος στον τομέα αυτό ιστότοπος Rightmove.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιστότοπος απηχούν και άλλες έρευνες, οι οποίες έδειξαν πως οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξάνονται ξανά, μετά τη μείωση τους πέρυσι, όταν οι ρυθμιστικές αρχές στη χώρα θέσπισαν αυστηρότερους κανόνες για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Οι υψηλές τιμές πώλησης των κατοικιών και η έλλειψη νεόδμητων κατοικιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, αλλά και τα κόμματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, από 1,0% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αν και σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4,7%, σύμφωνα με τον Rightmove.

Η αύξηση αυτή σήμανε ότι η μέση τιμή οποιασδήποτε κατοικίας που πωλείται σήμερα στη Βρετανία ανέρχεται σε 286.133 λίρες (396.337 ευρώ), ένα ποσό που υπερβαίνει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, το οποίο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη κατοικιών στην αγορά.

Ο ιστότοπος Rightmove ανέφερε ότι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν διατεθεί προς πώληση στην αγορά της Βρετανίας μέχρι στιγμής το 2015 είναι μειωμένος κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Αυτό αντιπαραβάλλεται με την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις στον συγκεκριμένο ιστότοπο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% τον Μάρτιο.

“Ο δισταγμός (των ιδιοκτητών) να πουλήσουν και η χρήση των ακινήτων ως μακροπρόθεσμη επένδυση είναι παράγοντες που συνέβαλαν στο νέο ρεκόρ τιμών αυτού του μήνα”, σχολίασε ο διευθυντής του Rightmove Μάιλς Σίπσαϊντ.

“Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, τα ολοένα υψηλότερα κόστη της στέγασης θέτουν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση ενώπιον των πολιτικών ηγετών”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες να αγοράζουν τα διαμερίσματά τους με έκπτωση.

Το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται από την πλευρά του ότι θα αυξήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στις 200.000 το χρόνο, από περίπου 110.00ο το 2013.