Στο «κόκκινο» η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Ανησυχίες για την εξέλιξη της κατάστασης εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών.

Ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπράουν, ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δήλωσε ότι η απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα έναν άοπλο μαύρο νεαρό είναι «εντελώς άδικη» και ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης «έχει τεράστια κενά».

«Η διαδικασία θα έπρεπε να έχει παραπεμφθεί», δήλωσε ο Κράμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Σπάζοντας τη σιωπή του, ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι λυπάται για το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν αλλά η συνείδησή του είναι καθαρή. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ουίλσον δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η ζωή του απειλούταν κατά τη διάρκεια του περιστατικού με τον Μπράουν.

Ο 18χρονος είχε κλέψει ένα κουτί πούρα από ένα παντοπωλείο, λίγα λεπτά προτού τον σταματήσει ο Ουίλσον. Ο Μπράουν πλησίασε το ανοικτό παράθυρο του περιπολικού του αστυνομικού και το όπλο του Ουίλσον εκπυρσοκρότησε δύο φορές ενώ αυτός βρισκόταν ακόμα μέσα στο όχημα, δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης Σεντ Λούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Ίχνη από το αίμα του Μπράουν βρέθηκαν στο εσωτερικό του περιπολικού.

Στη συνέχεια ο Μπράουν απομακρύνθηκε από το όχημα. Ο Ουίλσον καταδίωξε τον νεαρό Αφροαμερικανό με τα πόδια και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο Μπράουν γύρισε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος του Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε 10 φορές, είπε ο ΜακΚάλοχ.

«Πυροβόλησα μερικές φορές και μετά σταμάτησα», δήλωσε ο Ουίλσον. «Του φώναξα ‘σταμάτα και πέσε στο έδαφος’, δίνοντάς του την ευκαιρία να σταματήσει, ωστόσο αγνόησε την εντολή μου».

Ο αστυνομικός δήλωσε ότι τις 3 τελευταίες φορές πυροβόλησε εντός 3 μέτρων από τον Μπράουν, καθώς αυτός συνέχιζε να τον πλησιάζει απειλητικά. Ο ίδιος είπε ότι θα είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο εάν ο Μπράουν ήταν λευκός.

«Ο λόγος που έχω καθαρή τη συνείδησή μου είναι επειδή ξέρω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ουίλσον.
Ο Κραμπ κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι χειρίστηκε ευνοϊκά την υπόθεση υπέρ της αστυνομίας και είπε ότι θα έπρεπε να είχε διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για να αναλάβει την υπόθεση.

«Διαφωνούμε δημόσια και όσο πιο ηχηρά μπορούμε με την απόφαση», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ προειδοποίησε ότι όσοι συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις θα διώκονται από τον νόμο.

Στο Φέργκουσον ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα βίαια επεισόδια με οργισμένους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και σε μία εκκλησία. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Φέργκιουσον καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κυβερνήτης της πολιτείας κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά και να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές σε ιδιοκτησίες.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι πιθανόν η κατάσταση στο Φέργκιουσον εξελιχθεί βίαια καθώς οι διαδηλωτές κατακλύζονται από οργή σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.