Στο «κόκκινο» ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Η παγκόσμια οικονομία ήδη ζημιώνεται

Στο «κόκκινο» ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Η παγκόσμια οικονομία ήδη ζημιώνεται

Νέο κύμα δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ενεργοποιείται τη Δευτέρα – Η απάντηση του Πεκίνου, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. 

Από τις 00:01 της Δευτέρας (ώρα Ουάσιγκτον) θα τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊοντων αξίας 200 δισ. δολαρίων, οι οποίο και έρχονται να προστεθούν στο πρώτο κύμα δασμών, που αφορούσε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα η Κίνα θα επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας στα 110 δισ. δολάρια την αξία των αμερικανικών προϊόντων, που έρχονται αντιμέτωπα με τα κινεζικά αντίποινα.

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής βάλει στο στόχαστρο το 50% των κινεζικών προϊόντων, που εισέρχονται στο έδαφός τους, ενώ οι κινεζικοί δασμοί αντιστοιχούν στο 70% των εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων. Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα του δράκου έναντι των ΗΠΑ είναι και το βασικό μειονέκτημά του στη μάχη των δασμών.

Ωστόσο η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος, με διαφορά πιστωτής των ΗΠΑ, και εάν αποφασίσει ότι θέλει να ρισκάρει με πώληση αμερικανικών ομολόγων και τοποθετήσεις σε άλλο ενεργητικό, θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αμερικανική αγορά.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το σενάριο μαζικού ξεπουλήματος αμερικανικού χρέους από τους Κινέζους είναι εξαιρετικά απίθανο. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα, και μάλιστα σε πολιτείες, που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, καθώς μεταποιητικές βιομηχανίες βλέπουν το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών να ανεβαίνει επικίνδυνα, καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και ηλεκτρονικών αγαθών μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές και αρκετές εταιρείες, θέλοντας να αποφύγουν τα αντίποινα, μεταφέρουν μέρος της παραγωγής και θέσεις εργασίας εκτός ΗΠΑ.

Ορατές ήδη οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, μολονότι οι τελευταίοι δασμοί κατά των κινεζικών προϊόντων επιβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Η διαπίστωση ανήκει στον οίκο αξιολόγησης Fitch, που αναφέρει τις επιπτώσεις των δασμών και υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επισημάνσεις του Fitch συμπίπτουν με την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη.

«Ο εμπορικός πόλεμος είναι πλέον πραγματικότητα», σχολίασε ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Fitch, που προβλέπει πως οι εκατέρωθεν δασμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα αφαιρέσουν 0,1% από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και θα την περιορίσουν στο 3,1%.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας, ο Fitch προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά 0,2% και θα περιοριστεί στο 6,1%, εξαιτίας πάντα των δασμών. Εκτιμά, βέβαια, ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί, έτσι κι αλλιώς, να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη που προβλέπει ότι φέτος θα επιταχυνθεί στο 3,3% από το 3,2% του 2017. Επισημαίνει, όμως, ότι διευρύνονται οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και, παράλληλα, αποκλίνει η νομισματική πολιτική ανάμεσα στις διαφορετικές νομισματικές ζώνες. Και το αποτέλεσμα, τονίζει ο Fitch, είναι να αυξάνεται η αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος και να δέχονται πιέσεις οι αναδυόμενες αγορές.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται, τις νέες παραγγελίες των βιομηχανιών να μειώνονται και τις εξαγωγές να παραμένουν στάσιμες. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης διολίσθησε τον Σεπτέμβριο στις 53,3 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με τον Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της IHS Markit, που δίνει τα σχετικά στοιχεία, «φαίνεται ότι ο τομέας των εξαγωγών λειτουργεί ως βαρίδι για την οικονομία και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αιτία είναι ο εμπορικός πόλεμος».

Ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Ζεράρ Αρνό, πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ, που αναφέρθηκε στην προοπτική εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη.

Τόνισε πως «ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμμονή με το εμπόριο αυτοκινήτων και, όταν μιλάει για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αναφέρεται πάντα στην BMW ή στη Mercedes».

Παράλληλα, όμως, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κορυφώθηκε το 2018, αλλά θα επιβραδυνθεί το 2019. Αναθεωρεί, μάλιστα, προς τα κάτω την πρόβλεψή του και εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,7% τόσο φέτος όσο και το 2019 και όχι κατά 3,8% και κατά 3,9% αντιστοίχως, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι το διεθνές εμπόριο, κύριος μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, επιβραδύνεται.