Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο – Ένα στα τέσσερα ευρώ δεν πληρώθηκε στην εφορία

Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο – Ένα στα τέσσερα ευρώ δεν πληρώθηκε στην εφορία
PτʼnʔɊϠʼnӐс·Ӡ֏яՠʼnӏć́ԏәуϓ (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος.

Απαισιόδοξα φαίνονται να είναι τα δείγματα όσον αφορά τον προϋπολογισμό, αφού τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 272 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και μόνο 34 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα απ’ τον ΦΠΑ ενώ ο συντελεστής έχει αυξηθεί ακόμη και στα τρόφιμα στο 24% από 23%, είναι μεγέθη που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννούν για την περαιτέρω εξέλιξη της υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.

Επί της ουσίας, 1 στα 4 ευρώ της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος δεν πληρώθηκε.

Το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς η θετική πορεία που υπήρχε μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου έχει αρχίσει να αναστρέφεται με ταχείς ρυθμούς.

Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού είχαν το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου υπέρβαση έναντι του στόχου 730 εκατ. ευρώ. Ένα μήνα αργότερα στο τέλος Ιουλίου για το σύνολο του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου το πλεόνασμα των τακτικών εσόδων είχε συρρικνωθεί κατά 330 εκατ. ευρώ, στα 401 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των εσόδων του Ιουλίου οφείλεται κυρίως:

• Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ.

• Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ.

• Στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ.

• Στον ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ.

• Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 160 εκατ. ευρώ.

• Στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κυρίως τα έσοδα:

• Στους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ.

• Στους φόρους στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ.

• Στον ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Ιουλίου 2016 ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (209 εκατ. ευρώ).

Πιο δύσκολος αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος οπότε οι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας βαρόμετρο για τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους. Αν η τάση υποχώρησης που εμφανίστηκε τον Ιούλιο παγιωθεί ή διευρυνθεί θα γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από τους θεσμούς οι οποίοι θα ζητήσουν «διορθώσεις», με άλλα λόγια, νέα μέτρα.

Επιπλέον, ανάλογα με την απόκλιση που θα υπάρξει τελικά στα έσοδα είναι πιθανό από την 1η Οκτωβρίου να μην αυξηθεί μόνο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά το σύνολο των υγρών καυσίμων δηλαδή την αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης.

Οι αυξήσεις του ΕΦΚ αναμένεται μαζί με τον αυξημένο ΦΠΑ να εκτοξεύσουν την τιμές των καυσίμων στο πρατήριο από 8 ως και 12 λεπτά το λίτρο. Τούτο δε αν οι τιμές πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου Β είναι ένας «πρόδρομος κόφτης», ο οποίος θα προβλέπει την περικοπή των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών από 5% έως και 20% προκειμένου να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές που θα επιβάλλει ο «κόφτης» ο οποίος αποτελεί την μόνη εναλλακτική, αν αποτύχουν και αυτά τα μέτρα.