Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το μπλόκο των ΗΠΑ στην Huawei

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το μπλόκο των ΗΠΑ στην Huawei
Η μεγάλη κόντρα της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο συνεχίζει να χτυπά τις διεθνείς αγορές.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών αφού η Ουάσινγκτον έβαλε σε ‘μαύρη λίστα’ τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei, προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο σύγκρουσης στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Στις 10:27 ώρα Ελλάδας ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,4%, με τον γερμανικό DAX, που επηρεάζεται εύκολα από τις εξελίξεις που αφορούν τους δασμούς και την Κίνα, να ηγείται των απωλειών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προσθέτει την Huawei Technologies και 70 συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στο ‘Entity List’, μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Αργά χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei.

Η είδηση χθες ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα οχημάτων βοήθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινηθούν ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο σήμερα οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους υποχώρησαν και πάλι.