Στο κρατητήριο ξανά για δέκα μέρες ο Κάρλος Γκοσν

Στο κρατητήριο ξανά για δέκα μέρες ο Κάρλος Γκοσν
Το δικαστήριο ενημέρωσε ότι έχει εγκρίνει το αίτημα των εισαγγελέων να κρατήσουν τον πρώην πρόεδρο της Nissan μέχρι τις 14 Απριλίου. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, μετά την σύλληψη του για τέταρτη φορά στο διαμέρισμα του Τόκιο την Πέμπτη.

Δικαστήριο του Τόκιο ενέκρινε την Παρασκευή αίτημα εισαγγελέων να κρατηθεί ο Κάρλος Γκοσν για 10 ημέρες έτσι ώστε να γίνει περαιτέρω ανάκριση, μια κίνηση για την οποία ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της  Nissan, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο ενημέρωσε ότι έχει εγκρίνει το αίτημα των εισαγγελέων να κρατήσουν τον Γκοσν μέχρι τις 14 Απριλίου. Η απόφαση αναμενόταν, μετά την σύλληψη του για τέταρτη φορά στο διαμέρισμα του Τόκιο την Πέμπτη. Ο δικηγόρος του, Junichiro Hironaka, σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι η νομική ομάδα υπεράσπισής του θα ασκήσει έφεση κατά της κράτησης.

Οι εισαγγελείς προχώρησαν στη νέα σύλληψή του ύστερα από υποψίες για έσοδα του Γκοσν ύψους 5 εκατ. δολαρίων εις βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο πρώην πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας συνελήφθη για πρώτη φορά τον περσινό Νοέμβριο, ενώ έχει κατηγορηθεί για οικονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με χρήματα της εταιρείας, όπως και για απόκρυψη των εισοδημάτων του. Ο Γκοσν που αρνείται τις κατηγορίες, έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μετά από 100 μέρες στις ιαπωνικές φυλακές. Εάν αποδειχθεί ένοχος, αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια φυλακή. 

Η νέα σύλληψη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά ασυνήθιστη στην Ιαπωνία για κάποιον που έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, σηματοδοτεί ακόμη μια δραματική στροφή στην περίπτωση του Γκοσν.

Οι εισαγγελείς του Τόκιο δήλωσαν ότι ο Γκοσν είχε προκαλέσει απώλειες ύψους 5 εκατ. δολαρίων στη Nissan κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου δυόμιση ετών, έως τον Ιούλιο του 2018, παραβιάζοντας τα καθήκοντά του στην εταιρεία και με στόχο το προσωπικό κέρδος. Σε δήλωσή του, την Πέμπτη, επανέλαβε: «Είμαι αθώος. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου και ευχή σήμερα είναι να έχω μία δίκαιη δίκη».

Η Wall Street Journal μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στελέχη της Nissan είχαν λάβει μέρα για να μπει στη φυλακή ο Γκοσν, ελπίζοντας ότι μία σύλληψή του θα σταματούσε τη συγχώνευση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη γαλλική Renault. Υπήρξαν επίσης και διάφορες θεωρίες ότι τα στελέχη της Nissan ίσως έπαιξαν κάποιο ρόλο στη σύλληψή του.

Την Τετάρτη, μία μέρα πριν τη σύλληψή του, ο Γκοσν είχε δηλώσει μέσω Twitter ότι ετοιμάζεται να πει την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει.