Στο «μάτι» διεθνών επενδυτών τα ελληνικά ακίνητα

Στο «μάτι» διεθνών επενδυτών τα ελληνικά ακίνητα

Η Barnes International αποκτά παρουσία στη χώρα μας εγκαινιάζοντας το νέο της γραφείο.

 

Την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε η Barnes International, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στον κόσμο.

Επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα θα είναι η ιδιοκτήτρια της Real Est8, κα Κατερίνα Μητσοτάκη, η οποία αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου της Barnes Greece. Η ίδια βρίσκεται πολλά χρόνια στην εν λόγω αγορά και όπως είπε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστα για τους μεσίτες, εφόσον δραστηριοποιούνταν σε έναν κλάδο με μηδενική κινητικότητα, όπου εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων ήθελαν να πουλήσουν χωρίς να βρίσκουν αγοραστές.

«Σε μια τέτοια κατάσταση ή τα  παρατάς ή κάνεις κάτι διαφορετικό.  Συνειδητά είχα επιλέξει να έχω μικρό γραφείο. Με την κρίση, όμως, προβληματίστηκα και αντιλήφθηκα πως μόνο αντιδρώντας βάζει κανείς ένα λιθαράκι για να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο» τόνισε η κα Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως ο λόγος που προέβη στη σύναψη συμφωνίας με τη Barnes ήταν αφενός το ισχυρό δίκτυο της, αφετέρου το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τρομερά ακίνητα.

«Είναι σημαντικό, ότι μέσω ενός διεθνούς δικτύου, θα μας δουν άνθρωποι που θα μας συγκρίνουν και με άλλες αγορές βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Φέρνοντας πελάτες και αυξάνοντας τη ζήτηση θα κινηθούν προς τα πάνω  οι τιμές» τόνισε.

Η εκτίμηση της κας Μητσοτάκη είναι πως η εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να κινείται, με προβλήματα μεν, αλλά με αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών, που μπορεί στην παρούσα φάση να κρατούν στάση αναμονής, είναι όμως πρόθυμοι να τοποθετηθούν.

Το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών και ο … ΕΝΦΙΑ

Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές καταγράφεται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στην Αθήνα, κυρίως στα νότια προάστια. Πιθανοί αγοραστές, Τούρκοι, κάτοικοι της Μέσης Ανατολής  και των Βαλκανίων, Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Γάλλοι, Ελβετοί και Γερμανοί. Οι Ρώσοι έχουν περιορίσει τις τοποθετήσεις τους, ενώ ανοδικά φαίνεται να κινείται η Κίνα.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη φορολογία ακινήτων που ισχύει στην Ελλάδα και το κατά πόσο το στοιχείο αυτό είναι αποτρεπτικό για επενδύσεις, η κα Μητσοτάκη απαντά πως ένα μεγάλο ποσοστό των ξένων είναι συνηθισμένο να πληρώνει τέτοιου είδους φόρους. «Ο ΕΝΦΙΑ δεν τους φοβίζει. Τους αποτρέπει μόνο αν δεν έχουν κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους. Εκεί που θα έλεγα ότι υστερούμε είναι στο ότι δεν έχουμε κάποιο ελκυστικό πακέτο, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, για εκείνους που επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας».

Για το 2018, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, πρώτη σε ζήτηση είναι η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και το και Χονγκ Κονγκ. Όπως ανέφεραν μάλιστα τα στελέχη της Barnes International οι υποψήφιοι επενδυτές τοποθετούνται σε πόλεις και χώρες που διαθέτουν  εξυπηρετικό μεταφορικό δίκτυο, πανεπιστήμια και εκεί που αισθάνονται ότι η οικονομία είναι ανθηρή, έτσι ώστε η επένδυσή τους να υπεραποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της Barnes International, Thibault de Saint Vincent, ο οποίος παραδέχτηκε πως η χώρα μας αποτελούσε εδώ και αρκετά χρόνια αγορά στόχο. «Είναι ελκυστική αγορά και διαθέτει καταπληκτικά ακίνητα. Μπορεί να αργήσαμε να έρθουμε, αλλά αυτό έγινε γιατί ψάχναμε τον κατάλληλο συνεταίρο για να μας βοηθήσει να το κάνουμε σωστά. Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων ανακάμπτει και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος σε αυτή» δήλωσε ο κ. Thibault de Saint Vincent.

Αποκάλυψε δε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με Έλληνες developers για να προωθήσει τις νέες κατασκευές σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του για πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη σιγουριά ότι η αγορά θα ανακάμψει άμεσα δεδομένου ότι η Αθήνα έχει το πλεονέκτημα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ιστορικών πόλεων της Ευρώπης.

«Σημαντική ανάπτυξη βλέπουμε και στο τμήμα των εποχικών ενοικιάσεων. Γενικά από την εμπειρία μας παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι επενδυτές θέλουν να επενδύουν σε πολλά ακίνητα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Πολλοί Γάλλοι πήγαν στην Λισαβόνα, αλλά και στη Βουδαπέστη που ανεβαίνει σταδιακά. Η αίσθησή μας είναι ότι και η Αθήνα έχει την απαιτούμενη δυναμική για να προσελκύσει αγοραστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BARNES International, με ιστορία μεγαλύτερη των 20 χρόνων και παρουσία σε περισσότερες από 60 πόλεις του κόσμου, κατέχει ηγετική θέση στον χώρο του luxury real estate. Το δίκτυο της αποτελείται από 85 γραφεία παγκοσμίως και διαχειρίζεται περισσότερα από 36.000 ακίνητα προς πώληση.

Το διάστημα 2010-2017 έχει καταγράψει, σύμφωνα με τα στελέχη της, πάνω από 900% ανάπτυξη, με τον τζίρο για τη χρονιά που μας πέρασε να αγγίζει τα 148εκατ. ευρώ.