Στο Μάτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Στο Μάτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά με κατοίκους στο Μάτι, Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2018. Στο Μάτι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συνάντηση με επιτροπές κατοίκων οι οποίοι τον ενημερώνουν για τα ζητήματα που αποτελούν για τους ίδιους προτεραιότητες.Παρόντες και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού για την επόμενη μέρα στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σημείο της τραγωδίας. 

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων κατά τη διάρκεια ανοικτής συνάντησης μαζί τους σε κεντρικό χώρο της περιοχής. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Μάτι προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε για τη στρέβλωση του να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον, τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

Θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ’ αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από δω και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ’ το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άκουσαν, συζήτησαν και έδωσαν απαντήσεις στους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των κατοίκων.

Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι- Νέο Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς.

Παρόντες στη συνάντηση με τις επιτροπές κατοίκων ήταν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, που έχει το συντονισμό της επόμενης μέρας στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Οι υπουργοί και η περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσουν με τις επιτροπές κατοίκων και να ενημερώσουν. Ενημέρωση για τις μετρήσεις που διεξάγονται για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης έκανε επίσης ο πρόεδρος του «Δημόκριτου», Γιώργος Νούνεσης. Στη συνάντηση παρευρέθησαν δήμαρχοι και άλλα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των πληγεισών περιοχών.

Τη διαβεβαίωση ότι θα πηγαίνει κάθε μήνα στο Μάτι έδωσε στους κατοίκους ο πρωθυπουργός

«Δεν θα φύγουν από εδώ οι υπουργοί μέχρις ότου κατοχυρώσουμε ότι τα πράγματα ρολάρουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση της δίωρης ανοικτής συνάντησης που είχε με τις επιτροπές κατοίκων στο Μάτι, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και για τα οποία αγωνιούν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού» και σημείωσε: «Προφανώς υπάρχουν καθυστερήσεις, προφανώς και έχουν γίνει λάθη, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσα εντολή στον Σπίρτζη και τον Φλαμπουράρη, και είναι κάθε μέρα εδώ στο Μάτι. Δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, είναι ένα στοίχημα δικό μας και δικό σας. Το Μάτι, είναι ένα στοίχημα να τα βάλουμε με την γραφειοκρατία των δομών, να υπερβούμε προθεσμίες για να αποκαταστήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί»…

Παρατήρησε πως «υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που πίσω από αυτή την καταστροφή παραμονεύουν προκειμένου να κερδίσουν» και επισήμανε: «Μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ότι το Μάτι δεν πωλείται και να δώσουμε το μήνυμα στους ανθρώπους να μην φύγουν από τον τόπο τους και να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα «πράσινα» κτίρια και την κατεδάφιση των «κόκκινων» και των «κίτρινων» που χρειάζονται κατεδάφιση.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι δαπάνες αποκατάστασης δεν θα επιβαρύνουν τους κατοίκους στης περιοχής και είπε πως είναι εφικτός ο στόχος σε δύο μήνες από σήμερα να ξεκινήσουν τα συνεργεία τις εργασίες αποκατάστασης και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευές. «Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα βήμα αυτές οι δεσμεύσεις», είπε στους κατοίκους ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πληγέντες από την πυρκαγιά παρατήρησε: «Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι την οργή σας και το θυμό να τα κάνετε ενεργητική πράξη. Να βγείτε μπροστά και να διεκδικήσετε τα δίκια σας. Να δούμε τι θα κάνουμε για τους εγκαυματίες που πρέπει να βρεθούμε δίπλα τους. Πρέπει πολύ γρήγορα αφού κοπούν τα καμμένα δέντρα, να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν μπορούν να μένουν με το καμένο, με το μαύρο».

Για να μπορέσει το Μάτι να γίνει πρότυπο παραθεριστικής κατοικίας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει εκτός από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και την πολεοδομική αναδιοργάνωση να δούμε και την ένταξη. Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει συλλογικά και με τη συναίνεση των κατοίκων στο Μάτι να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστούν και ορισμένες αδυναμίες, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην όποια παραλία και να εξεταστεί η οριοθέτηση του ρέματος, έτσι ώστε αν υπάρχουν κατασκευές σε αυτό να γίνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά των ψαράδων της Νέας Μάκρης που με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία θα τους το αναγνωρίσει αυτό και είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα στους μετανάστες που εργάζονται μαζί τους και έδειξαν εξαιρετική προσφορά βοηθώντας και αυτοί ανθρώπους να γλυτώσουν από τις φλόγες.

«Όλοι μαζί έχουμε βάλει το στοίχημα της αναγέννησης της περιοχής»

«Όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μάτι, όπου είχε «μία πολύ ουσιαστική ανοικτή συζήτηση» με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής του Ματιού και του Νέου Βουτζά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «είναι μία ηθική υποχρεώση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που παρά τις πληγές τους δίνουν καθημερινά τον αγώνα». «Για να μείνουν εδώ, να μη φύγουν από τον τόπο τους, η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, μαζί με τους πολίτες, δίνουν μία μάχη δύσκολη πολλές φορές, με τις αδυναμίες της πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες και ελλείψεις, «δίνουν, όμως, τη μάχη». Προηγουμένως είχε περπατήσει αρκετή ώρα στον οικισμό, είδε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και τόνισε ότι «η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ, είναι εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μετώπα». «Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί η μάχη για να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και βεβαίως του φυσικού τοπίου ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μία πράσινη και όχι μία καμένη εικόνα στην περιοχή και να έχουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα: «Αλλά, θα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται». «Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή και η πολιτεία θα είναι δίπλα τους» επισήμανε.

Μετά τη δίωρη ανοικτή συνάντηση που είχε με τις επιτροπές κατοίκων σε κεντρικό σημείο του Ματιού, ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους κατοίκους, το κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφεριάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, περπάτησε αρκετή ώρα στην πόλη και είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να δει επί τω έργω τους υλοτόμους να κόβουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τα καμένα δέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να τεμαχιστούν. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με μόνιμο κάτοικο, το σπίτι του οποίου κάηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ανακατασκευή. Εν συνεχεία επισκέφθηκε οικόπεδο που αξιοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ο τόπος συγκέντρωσης του αμίαντου, προτού το υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την οριστική απενεργοποίησή του. Επίσης,επισκέφθηκε οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, παρακολουθώντας τη διαδικασία κατεδάφισης. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται οι κορμοί και τα κλαδιά των κομένων δέντρων και θρυμματίζονται, ώστε εν συνεχεία το τρίμα να μεταφέρεται και να διαχέεται σε δασική έκταση που έχει υποδείξει το δασαρχείο.