Στο Μάτι ο πρωθυπουργός για το μνημόσυνο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς – Μέτρα για τους πληγέντες

Στο Μάτι ο πρωθυπουργός για το μνημόσυνο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς – Μέτρα για τους πληγέντες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθανει στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και επεκτάθηκε ταχύτατα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγικό απολογισμό τη ζωή 102 ανθρώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για το Μάτι από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Μάτι, την περιοχή όπου γράφτηκε σαν σήμερα ένα χρόνο πριν μία από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, με 102 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, βρίσκεται  σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  παρέστη  στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους 102 νεκρούς που βρήκαν τραγικό θάνατο από την φωτιά στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνει στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, Ραφήνα, Τρίτη 23 Ιουλίου 2019. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και επεκτάθηκε ταχύτατα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι με τραγικό απολογισμό τη ζωή 102 ανθρώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι. Μεταξύ άλλων μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

Επιπλέον πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο.