Πώς θα ελέγχει η εφορία τα POS και ποιοι θα πρέπει να φοβούνται

Πώς θα ελέγχει η εφορία τα POS και ποιοι θα πρέπει να φοβούνται

Οι εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 30 ακόμη ημέρες.

Επιχειρήσεις με “κακό” φορολογικό παρελθόν, παλιές οφειλές προς το Δημόσιο ή που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής βάζει στο μάτι η Εφορία, η οποία προειδοποιεί με λουκέτο έξι μηνών όσους επιχειρηματίες αρνούνται τον έλεγχο ή απειλούν τους ελεγκτές.

Από την άλλη, οι εφοριακοί έχουν εντολή να διενεργούν συναλλαγές μικρών ποσών (20-30 λεπτά) με τα POS, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συνδεδεμένα με ξένη τράπεζα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα κλιμάκια των φοροελεγκτών, προκειμένου να συνεχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας για τουλάχιστον 30 ακόμη ημέρες. Όπως αναφέρεται σε αυτή, η επιλογή των επιχειρήσεων στις οποίες θα πραγματοποιείται στοχευμένος επιτόπιος έλεγχος, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα κυρίως:

– το φορολογικό προφίλ της επιχείρησης. Να μην έχει ουσιαστικές παραβάσεις σε ζητήματα όπως είναι η έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών, η απόδοση ΦΠΑ, η υποβολή των απαραίτητων δηλώσεων, η πληρωμή των υποχρεώσεων ή η ρύθμισή τους σε δόσεις, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κ.ά.

– τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Θα δίνεται, δηλαδή, προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Οι ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι (μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος με τα POS που ήταν συνδεδεμένα με ξένες τράπεζες και ουσιαστικά παρέκαμπταν τα capital controls) να ελέγχουν τον τύπο και τη μάρκα του μηχανήματος και εφόσον δεν είναι σίγουροι για το εάν η σύνδεση είναι «ελληνική» ή «ξένη» τότε θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν μία μικρή συναλλαγή (20-30 λεπτά), προκειμένου να ελέγχουν το χαρτάκι που βγάζει το μηχάνημα.

Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο αναφέρονται και τα μηχανήματα που θεωρούνται ασφαλή για ζητήματα capital controls. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα POS που μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: «CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET».

Τα υπόλοιπα (π.χ. «MyPOS» ή «MyPOS ΕU»), σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, δεν θεωρούνται ασφαλή.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όσες επιχειρήσεις εμποδίζουν τον έλεγχο (με απειλές ή με βία) ή εντοπίζονται επανειλημμένα να υποπίπτουν στο ίδιο παράπτωμα (κοινώς, δεν συμμορφώνονται), θα υφίστανται το μέτρο της αναστολής λειτουργίας για διάστημα έως και έξι μήνες.