Στο «μάτι του κυκλώνα» το Βέλγιο για χρέος και έλλειμμα

Στο «μάτι του κυκλώνα» το Βέλγιο για χρέος και έλλειμμα
epa03051189 The European and Belgium flag are pictured in Brussels in front of the European institutions headquaters in Brussels, Belgium, 06 January 2012. The European Commission has criticized Belgium's 2012 budget as too optimistic. Under new rules agreed in December that give the EU executive added powers to enforce budgetary discipline, infringement of the 3 per cent deficit ceiling can set off a quick train of action including fines and judicial penalties. EPA/JULIEN WARNAND

Η χώρα βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Πιερ Μοσκοβισί μετά από αποτυχία να προσαρμοστεί στους κανόνες.

Στο στόχαστρο των Βρυξελλων και ειδικότερα του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται πλέον το Βέλγιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις βελγικές δημοσιονομικές προσπάθειες και διαμηνύει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο για την κυβέρνηση «να περάσει τις εξετάσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά  διαπιστώνει, σε συνέντευξή του στην εφημεριδα Le Soir το Βέλγιο εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους οι οποίοι απορρέουν από τα εξής τρία προβλήματα που εξακολουθούν να το ταλανίζουν:

1. Δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα του υπέρογκου δημοσίου χρέους,

2. το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 3%,

3. οι προσπάθειες της χώρας να διορθώσει τις «διαρθρωτικές» δημοσιονομικές της ανισορροπίες κρίνονται ως μάλλον ανεπαρκείς.

Από την άλλη ωστόσο οι υφιστάμενες διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων και η συνακόλουθη καθυστέρηση  στην ψήφισή τους καθιστούν αδύνατο να τηρηθεί η δέσμευση περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2018, την οποία έχει αναλάβει η βελγική κυβέρνηση απέναντι στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ «αγεφύρωτο» χαρακτηρίζει η εφημερίδα De Standaard το χάσμα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Η μη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Τετάρτη δεν αποτελεί κατά την εφημερίδα «καλό σημάδι» γιατί υποδηλώνει αδυναμία συνεννόησης.

Από την πλευρά της πάντως η εφημερίδα De Morgen εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Μισέλ κατάφερε να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να αποφορτίσει τις εντάσεις παραπέμποντας στις καλένδες τα μέτρα και αναβάλλοντας προς το παρόν τις σχετικές αποφάσεις καθώς προσανατολίζεται τελικά να υποβάλει στην Επιτροπή ένα «ήπιο» προσχέδιο προϋπολογισμού που όμως είναι πιθανό να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ατολμία του «να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ