Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το Twitter για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το Twitter για διαρροή προσωπικών δεδομένων
(FILES) This file photo taken on October 12, 2021, shows the logo of US social network Twitter on a smartphone screen in Moscow. - Stock markets were relatively subdued on April 4, 2022, while oil prices rose as Western nations eyed more sanctions on Russia, but Twitter stood out as its shares soared after Elon Musk purchased a major stake in the social network. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η διαρροή προσωπικών δεδομένων 5,4 εκατ. χρηστών έγινε πριν την εξαγορά από τον Έλον Μασκ  

Με τεράστια πρόστιμα κινδυνεύει το Τwitter του Έλον Μασκ, καθώς η κορυφαία ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για το απόρρητο ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για ύποπτη παραβίαση δεδομένων που έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία 5,4 εκατομμυρίων χρηστών πέρυσι.

Η ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας (Data Protection Commission) ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της να ξεκινήσει έρευνα που αφορά αναφορές ότι ένα ή περισσότερα σύνολα δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Twitter είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο.

«Αυτά τα σύνολα δεδομένων αναφέρθηκε ότι περιέχουν προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με περίπου 5,4 εκατομμύρια χρήστες του Twitter σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η υπηρεσία, «ενώ αφορούν στοιχεία ταυτότητας χρήστη, διευθύνσεις email ή/και αριθμούς τηλεφώνου».

Η ιρλανδική αρχή τόνισε ότι, μετά από συζητήσεις με το Twitter για το θέμα, θεωρεί πως «μία ή περισσότερες διατάξεις» του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) μπορεί να έχουν παραβιαστεί -και ίσως συνεχίζουν να παραβιάζονται. Η εν λόγω αρχή είναι ο κύριος επόπτης για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, που έχουν δημιουργήσει την ευρωπαϊκή τους βάση στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον GDPR, έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμα που φτάνουν έως και το 4% επί των ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας.

Ο παγκόσμιος έλεγχος του Twitter, γράφει το Bloomberg, έχει πιάσει κόκκινο μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον δισεκατομμυριούχο Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων. Ενώ οι ύποπτες παραβιάσεις έγιναν πριν από την εξαγορά, εντούτοις σήμερα η πολιτική ελέγχου και συμμόρφωσης με τους κανονισμούς μάλλον υπολειτουργεί, πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών.

Η Ευρώπη έσπευσε να απαιτήσει από το Twitter να συμβαδίσει με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις της — από την προστασία προσωπικών δεδομένων έως τον έλεγχο της ρητορικής μίσους. Ώρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος Μασκ έκλεισε τη συμφωνία του για την εταιρεία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν τον προειδοποίησε «να τηρήσει τους κανόνες».

Παρόλο που έχει επικριθεί ότι καθυστερεί τη δράση της, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επέβαλε τον περασμένο μήνα πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ στη Meta Platforms, επειδή το Facebook απέτυχε να αποτρέψει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο χρηστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ