Στο μισό ρίχνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Bundesbank – Σενάρια για 7,1% πληθωρισμό

Στο μισό ρίχνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Bundesbank – Σενάρια για 7,1% πληθωρισμό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Deutsche Bundesbank εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία θα είναι «πολύ πιο υποτονική».

Στο μισό κόβει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022 η Deutsche Bundesbank (Buba) – πλέον εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα τρέξει με 1,9% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για 4,2%, λέγοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία θα είναι «πολύ πιο υποτονική».

«Οι ειδικοί της Bundesbank αναμένουν ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,4% και 1,8% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα ανέλθει στο 7,1% το 2022, διπλάσιος από το 3,6% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ο πληθωρισμός φέτος θα είναι ακόμη ισχυρότερος από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel, προσθέτοντας ότι «οι πιέσεις στις τιμές έχουν ενταθεί και πάλι πρόσφατα, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στις τρέχουσες προβλέψεις».

Ο Nagel τόνισε ότι για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι δράσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι «συνεπείς». Προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι το ποσοστό θα φτάσει το 6,8% φέτος.