Στο πλάι των εργατών και των νέων θα σταθεί το Ποτάμι

Στο πλάι των εργατών και των νέων θα σταθεί το Ποτάμι
Ӵ飬鼴�᰼ �尟󪥸破ﵠб���㯵 С𡭤񝯵 󴯠ʡ󴥫� С񡳪嵞 23 p񩫟ﵠ2010. Ӵ砶�ᶟᠯ б��򠬥 �հﵱ㼠ϩ꯭ײַᲬ m����򠪡頍ᵴ髟Წ ˯��箠(EUROKINISSI // ԁԉM`̐ϋQǩ

Σύσκεψη των Οινοποιείων Αττικής για τις αρνητικές συνέπειες του ΕΦΚ στο κρασί συμμετοχή βουλευτών του κόμματος. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των οινοποιείων και αμπελουργών των περιοχών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σχετικά με το φλέγον ζήτημα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμμετοχή του βουλευτή Αττικής Γιώργου Μαυρωτά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τα οινοποιεία-μέλη της Αττικής, και χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή των οινοποιών και αμπελουργών από πολλές περιοχές καθώς και την παρουσία δημάρχων της περιοχής, περιφερειακών συμβούλων και βουλευτών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι αγροτικοί και παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού κλάδου εξέφρασαν σύσσωμα την αγωνία και την αντίδρασή τους στο νέο πλήγμα που δέχονται, μάλιστα τη στιγμή που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται η εξωστρέφεια του κλάδου και να γίνονται σημαντικές εξαγωγές. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα θέματα και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί, με αποκορύφωμα την πρόσφατη εξέλιξη της επιβολής ΕΦΚ και την απαίτηση για διατήρηση εκ μέρους τους, φορολογικής αποθήκης.

Ο κ. Μαυρωτάς απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του αμπελοοινικού κλάδου τονίζοντας ότι το Ποτάμι από την αρχή ήταν αντίθετο σε λογικές ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, και για αυτό καταψήφισε την εν λόγω κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση η οποία όπως είπε καταστρέφει έναν αναπτυξιακό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Μάλιστα ανέφερε και τις συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες είχε φέρει στη Βουλή το Ποτάμι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια επώδυνα μέτρα, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τις αποδέχθηκε. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ειδικά για τα ευρείας κατανάλωσης φθηνά κρασιά τα οποία αφορούν την πλειοψηφία των παραγωγών και καταναλωτών, η επιβάρυνση των 0,20 ευρώ ανά λίτρο είναι αρκετά σημαντική καθώς οι οινοπαραγωγοί πέραν του προφανούς κόστους, επωμίζονται επιπλέον γραφειοκρατία, κόστη για καταβολή εγγυητικών, αυξημένες δαπάνες για λογιστές και εκτελωνιστές.

Σε συζητήσεις με τους αμπελουργούς αναδείχθηκε το μεγάλο πλήγμα το οποίο δέχονται από την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί σε συνδυασμό και με την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και το νέο ασφαλιστικό, που προωθεί προς την λάθος κατεύθυνση η κυβέρνηση. Στην εν λόγω σύσκεψη παραβρέθηκαν η περιφερειακή συντονίστρια Ανατολικής Αττικής του Ποταμιού Αργυρώ Πρίντεζη, η τοπική συντονίστρια Παιανίας Ασπασία Χαμαλάκη και ο Γιώργος Λαμπρόπουλος μαζί με εθελοντές του Ποταμιού, οι οποίοι εγκαίρως είχαν ασχοληθεί και αναδείξει το μεγάλο θέμα του ΕΦΚ στο κρασί, ερχόμενοι σε επαφή και συζητώντας με τους συντοπίτες τους αμπελουργούς και οινοποιούς.