Στο πλάι του Σνόουντεν ο Πούτιν

Στο πλάι του Σνόουντεν ο Πούτιν

Δήλωση συμπαράστασης στον πρώην συνεργάτη της CIA από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίσθηκε σήμερα τον πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν χαρακτηρίζοντάς τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρεξηγημένο” από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατανοώ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θέλουν να τον παρουσιάζουν ως προδότη, αλλά πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης, θεωρεί εαυτόν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαζί μας συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal.

Διαβάστε ακόμη: Τα «μαύρα κιτάπια» των ΗΠΑ

«Ο κ. Σνόουντεν δεν προσπάθησε ποτέ να μάς δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Δεν έχουμε πάρει τίποτε από αυτόν, ούτε και θέλουμε», δήλωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση για τον αν ο Αμερικανός τεχνικός πρότεινε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να κάνει αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες των Αμερικανών συναδέλφων τους.

Οι ρωσικές αρχές χορήγησαν προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν διάρκειας ενός έτους, αφού πέρασε περισσότερο από έναν μήνα στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, όπου έφθασε προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Σνόουντεν ήλθε στο Χονγκ Κονγκ σε επαφή με Ρώσους διπλωμάτες, προτείνοντας στη Ρωσία «συνεργασία κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου στις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν και οι «φίλοι» Ρώσοι

Η Μόσχα απέρριψε αυτήν την πρόταση του Σνόουντεν, διαβεβαίωσε ο Πούτιν, ο οποίος δεν πληροφορήθηκε περί αφίξεως του Αμερικανού στη Μόσχα “παρά δύο ώρες πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους του”.

«Δεν ξέρω καθόλου τι θα κάνει τώρα. Αλλά έχει γίνει σαφές ότι δεν θα τον παραδώσουμε (στις ΗΠΑ). Εδώ μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», πρόσθεσε.

«Ίσως, όταν θα έχει περάσει κάποιος χρόνος, η Αμερική θα καταλάβει και η ίδια ότι δεν είναι προδότης ή κατάσκοπος, αλλά ένας άνθρωπος με ισχυρές πεποιθήσεις, τότε θα βρεθούν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ