Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται οι Σύροι αντάρτες

Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται οι Σύροι αντάρτες

Ικανοποίηση στη συριακή αντιπολίτευση για την απόφαση Ομπάμα να προχωρήσει σε επιθέσεις σε συριακό έδαφος - Συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδ. Αραβίας για εκπαίδευση των Σύρων μαχητών.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε σήμερα ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε στο προεδρικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο δράσης του Ομπάμα που δεν αποκλείει πλήγματα κατά θέσεων του ΙΚ στη Συρία και προβλέπει εκπαίδευση των ανταρτών. Η αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι «ζητεί επί μακρόν την ανάληψη μιας τέτοιας δράσης κατά του ΙΚ και έχει προειδοποιήσει για την εντεινόμενη απειλή της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης»Ο ελεύθερος συριακός στρατός, το στρατιωτικό σκέλος της αντιπολίτευσης, «μπορεί να πετύχει αλλά χρειάζεται βοήθεια για να γίνει αξιόπιστη δύναμη και καλά εξοπλισμένη».

Ωστόσο η συριακή αντιπολίτευση ζητά από τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση και κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επισημαίνοντας την ανάγκη για «την αποδυνάμωση και τελικά την εκδίωξη του καταπιεστικού καθεστώτος της Δαμασκού» προκειμένου να επιτευχθεί «η σταθερότητα στην περιοχή και η απελευθέρωσή της από τους εξτρεμιστές».

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι σημαντικό να «γίνει κατανοητό ότι το καθεστώς Ασαντ είναι η αιτία της βίας, της ωμότητας και της επικρατούσας αίσθησης της ατιμωρησίας».

«Η καταπολέμηση μόνο του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή ούτε να την απελευθερώσει από τους εξτρεμιστές. Θα πρέπει να αποδυναμωθεί και τέλος να ανατραπεί το καταπιεστικό καθεστώς του Ασαντ, που είναι έτοιμο να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή με μοναδικό σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία», προσθέτει η αντιπολίτευση.

Το συριακό καθεστώς προσπαθεί να παρουσιαστεί ως εταίρος στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών και επιμένει ότι η κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να πραγματοποιείται σε συντονισμό με τη Δαμασκό.

Ωστόσο ο Ομπάμα έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με το «παράνομο» όπως το χαρακτηρίζει καθεστώς της Δαμασκού.

Συμφωνία της Σαουδ. Αραβίας με τις ΗΠΑ για εκπαίδευση Σύρων
Η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μετριοπαθών σύρων της αντιπολίτευσης φιλοξενώντας ένα κέντρο εκπαίδευσης στο έδαφος της, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά δεν έχει αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Οι αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να παρθούν σε μια συνετή στιγμή και ενώ συνεχίζουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ικανοποίησή του για την ομιλία Ομπάμα σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης του ισλαμικού Κράτους εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. Σημείωσε όμως και την ανησυχία του σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Όπως είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα του Κογκρέσου, η πρόταση του Ομπάμα να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και την συριακή αντιπολίτευση «θα μπορούσε να πάρει χρόνια έως ότου εφαρμοστεί πλήρως» και ότι η ορμή του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν» το Ισλαμικό Κράτος

Βοήθεια για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους ζητά το Ιράκ

Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη