Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Πηγές του ΑΔΜΗΕ τόνισαν ότι το έργο προχωρά με βάση την απόφαση που έχει λάβει η ΡΑΕ, με την οποία το έργο ανατέθηκε σε θυγατρική του Διαχειριστή.

«Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Αττικής», ανέφεραν χθες πηγές του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι το έργο προχωρά με βάση την απόφαση που έχει λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την οποία το έργο ανατέθηκε σε θυγατρική του Διαχειριστή.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης στα τέλη του 2022, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα απαιτηθεί είτε η διατήρηση σε λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που θα έκλειναν νωρίτερα σε εφαρμογή της αντιρρυπαντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη βάση σχετικών επιχειρηματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Οι εναλλακτικές αξιολογούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να επιλεγεί η οικονομικότερη λύση. Η παράταση λειτουργίας των μονάδων χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού.

Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν ότι σύμφωνα και με την ερμηνεία της ΕΕ, τον Ιανουάριο θεμελιώνεται δυνατότητα της Aρχής να αναθέσει το έργο στον ΑΔΜΗΕ, όπως έχει ήδη κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνεπώς, μία πιθανή εξέλιξη είναι η επανάληψη της εν λόγω απόφασης τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν θετικά μηνύματα για την προώθηση του έργου και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και τη διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.