Στο «ψυγείο» η χώρα λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»: Τι ισχύει για καταστήματα, τράπεζες και τηλεργασία

Στο «ψυγείο» η χώρα λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»: Τι ισχύει για καταστήματα, τράπεζες και τηλεργασία
Προβλήματα στις μετακινήσεις πολιτών και οχημάτων στα βόρεια προάστια από το Μαρούσι και πάνω λόγω της έντονης χιονόπτωσης, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Στην Αττική η κακοκαιρία «Μήδεια». Κλειστή η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη έως τη Λαμία. Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών- Κορίνθου. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλειστά καταστήματα, τράπεζες, δικαστήρια - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους.

Με μέτρα όπως κλειστά καταστήματα και δικαστήρια, απαγόρευση του delivery, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, αντιμετωπίζει η χώρα την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», που συνεχίζει να προκαλεί δριμύ ψύχος, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

H κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο τμήμα της από την γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων, έχει αποκατασταθεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων. Κλειστές παραμένουν οδικές αρτηρίες και σε άλλα σημεία, ενώ η Τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές καθιστώντας δυσχερή τη δραστηριότητα μεταφορών και την μετακίνηση εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

Σύμφωνα με αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και μετά από σύσταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα εργαστούν εξ αποστάσεως σήμερα, όπου είναι εφικτό ενώ αυτοί του ιδιωτικού τομέα δύναται να προσέλθουν μετά τις 10 το πρωί στις εργασίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω των καιρικών συνθηκών, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας. Επίσης, οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας τους. Διακόπτονται οικοδομικές εργασίες όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και οι ψηφιακές πλατφόρμες που απασχολούν διανομείς όπως στην εστίαση ή στις μεταφορές (efood, wolt, skroutz, εταιρείες courier κ.α.) οφείλουν να εφοδιάζουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας και να προβαίνουν στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως χιονόπτωση και παγετός.

Εξ’ άλλου, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοινώθηκε από χθες ότι τα καταστήματα σε Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική θα παραμείνουν κλειστά, ενώ απαγορεύεται από το απόγευμα η μεταφορά και πώληση αγαθών μέσω delivery και courier. Κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι 18:00 φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων και καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για οχήματα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σημειώνοντας ότι σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, όπως ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, ενδέχεται ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό. Έτσι, προτείνει στους συναλλασσόμενους να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Καθώς τα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Αττική, η αγορά θα λειτουργήσει μετ’ εμποδίων και οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές σε όλους τους δήμους. Επίσης, κλειστά παραμένουν τα σχολεία ενώ οι εξετάσεις των φοιτητών αναβάλλονται και επιπλέον, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναβάλλεται για σήμερα και αύριο η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Σε αυτές τις συνθήκες τα προβλήματα είναι έντονα στην κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τροποποιείται το πρόγραμμα σε δρομολόγια Μετρό, τρόλεϊ και λεωφορείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: