Στο «σκαμνί» σύσσωμη η Χρυσή Αυγή

Στο «σκαμνί» σύσσωμη η Χρυσή Αυγή

Την παραπομπή 70 ατόμων για την υπόθεση της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εισηγείται ο εισαγγελέας.

Την παραπομπή 70, από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους, στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής -μεταξύ των οποίων, ο αρχηγός και όλοι οι βουλευτές του κόμματος- εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο εισαγγελέας με την 700 σελίδων προτασή του, ζητεί από το Δικαστικό Συμβούλιο να παραπέμψει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής -μεταξύ αυτών είναι και οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας- για όλες τις πράξεις που καταλογίζονται στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

«Δεν είναι νόμιμο ένα κόμμα που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας», αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών και τονίζει ότι τα ελληνικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Ο κ. Ντογιάκος διατυπώνει ξεκάθαρα στην εισήγησή του την άποψη πως η ένωση προσώπων «υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμα στην ίδρυση κόμματος.

Η θέση αυτή του εισαγγελικού λειτουργού είναι σαφής στο ότι εφόσον οι κατηγορούμενοι στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν για «εγκληματική οργάνωση» το κόμμα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

Συγκεκριμένα, για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές ζητεί παραπομπή για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ζητεί, επιπλέον, για τους Ν.Μιχαλολιάκο, Η.Κασιδιάρη, Ν.Μίχο, Λαγό, Γ.Γερμενή και Στ.Μπούκουρα, την παραπομπή τους για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό κακουργήματος, της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Για τον Χρήστο Παππά, ζητά μετατροπή σε πλημμέλημα τις επιπλέον κατηγορίες που αντιμετωπίζει για παράνομη κατοχή αρχείου.

Μιχαλολιάκος: «Είμαστε φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες»

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή του αναφέρεται σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ με κυριότερες τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονία Λουκμάν, τις επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και την επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Κρήτη.

Στην πρόταση, γίνεται αναφορά σε διάφορα περιστατικά από το 1980 και τονίζεται ότι -από το 2008 και μετά- η Χρυσή Αυγή γίνεται πιο επιθετική, στη λογική του «πας μη Έλλην βάρβαρος». Τονίζεται, επίσης, ότι η ένταση των περιστατικών βίας αυξάνεται, λίγο πριν και μετά τις εκλογές του 2012, οπότε -με την κατάθεση του καταστατικού της ΧΑ στον Άρειο Πάγο, και ενώ υπάρχει φοβερή έξαρση- η εγκληματική οργάνωση παίρνει τη μορφή πολιτικού κόμματος.

Ο εισαγγελέας φέρεται να αναφέρει, ακόμη, ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση όταν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα επιτελεία του, για την τέλεση εγκληματικών πράξεων. Ο κ. Ντογιάκος επισημαίνει ότι η οργάνωση λειτουργούσε με απόλυτη ιεραρχία και τοποθετεί στην ιεραρχική δομή, πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, δεύτερο τον Χρήστο Παππά, τρίτους τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Ηλία Παναγιώταρο και τέταρτο τον Γιώργο Γερμενή.

Στο κεφάλαιο για τη δολοφονία Φύσσα, ο κ. Ντογιάκος, φέρεται να τονίζει πως ο μουσικός ήταν στοχοποιημένος και ότι για τη δολοφονία του κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Χρυσής Αυγής. « Ήξεραν ποιος είναι» φαίνεται να τονίζει ο εισαγγελέας, ο οποίος κρίνει ότι τα γεγονότα, δηλώνουν την ένταση του δόλου.

Στην πρόταση υπογραμμίζεται ότι, οι ισχυρισμοί των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων επιβεβαιώνονται πλήρως από όλο το ιστορικό και τα στοιχεία της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι κατά την εισαγγελική κρίση, οι 15 κατηγορούμενοι, για τους οποίους ζητείται απαλλαγή, ενεπλάκησαν τυχαία σε περιστατικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τονίζει τα εξής:
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης. Στην περίπτωση αυτήν, η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την οποιανδήποτε προσβολή, διακινδύνευση ή βλάβη των έννομων αγαθών των πολιτών αλλά και των εννόμων συμφερόντων του Κράτους.

»Ειδικότερα, όπως γίνεται δεκτό “… τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν και να θεωρήσουν και ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση…”, ενώ κατ’ ερμηνεία του ως άνω άρθρου του Συντάγματος γίνεται επίσης δεκτό ότι το ίδιο το Σύνταγμα επομένως θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος το να εξυπηρετεί η οργάνωση και η δράση του την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

»Με άλλα λόγια το Σύνταγμα λέει: Για να έχει αξίωση σεβασμού ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάγκη να εξυπηρετεί με την οργάνωση και τη δράση του την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, κάτι που έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και την επιδίωξη εγκληματικής δραστηριότητας. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης κόμματος με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος […], επειδή επιδιώκουν διαφορετικούς σκοπούς από την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιδιώκουν την προσβολή των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων […] και παραβιάζουν έτσι το Σύνταγμα. Σε καμία περίπτωση η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την προσβολή, με βλάβη ή διακινδύνευση των έννομων αγαθών των μελών της κοινωνίας ή του κράτους. Συμπερασματικά, δεν αποκλείεται να συνιστά εγκληματική οργάνωση, κατά την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και το πολιτικό κόμμα, στο μέτρο και στον βαθμό που παρεκκλίνει από τη συνταγματική του αποστολή και συντρέχουν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό του ως εγκληματική οργάνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ