«Στο σκαμνί» του ευρωκοινοβουλίου δύο μέλη της ΕΚΤ

«Στο σκαμνί» του ευρωκοινοβουλίου δύο μέλη της ΕΚΤ

Ο πρώην (Σερβάς Ντερούζ) και ο νυν (Κλάους Μαζούζ) εκπρόσωποι της τρόικας έριξαν όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου της δράσης της τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των Μνημονίων, στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια. Στο «σκαμνί» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθισαν χθες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Τρόικα, Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ (φωτογραφία), προκειμένου να απολογηθούν, σε δημόσια ακρόαση . Στην ακρόαση δεν συμμετείχε το ΔΝΤ το οποίο αρνήθηκε να παρευρεθεί στην διαδικασία.

Και οι δύο αντί να δώσουν εξηγήσεις, έριξαν τις ευθύνες στην Ελλάδα και μάλιστα είπαν πως θα πρέπει να έρθουν και νέα μέτρα. Τόσο ο πρώην εκπρόσωπος της Κομισιόν όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ υπερασπίστηκαν την πολιτική τους και τα Μνημόνια, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα λάθη στα στατιστικά στοιχεία που τους δόθηκαν για την ελληνική οικονομία, στις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές κρίσεις που μαστίζουν κατά καιρούς τη χώρα μας.

«Είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα για να γίνει βιώσιμο το χρέος, η έξοδος στις αγορές θα γίνει από το 2015 και μετά ενώ από εφέτος θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Η τρόικα αξιολογεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Σε ερώτηση γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Τρόικα για τη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Ντερούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες. «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος»

Για το ίδιο θέμα, ο Κλάους Μαζούχ ανέφερε ότι την άνοιξη του 2010, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η Τρόικα δεν ήταν ακριβή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στην τρόικα

Όπως είπε, η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ξεκάθαρη από την πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της Ελλάδας μεταξύ του 2009-2012, ο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος.

Ακόμη υποστήριξε ότι το υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις χώρες οι οποίες έχουν συνάψει μνημόνια ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών που προϋπήρχαν αυτής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες (κυρίως σε μισθούς και συντάξεις) την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση του δημόσιου χρέους.