Στο στόχαστρο της CIA τα κρυπτονομίσματα, με φόντο την κυβερνοασφάλεια

AFP

Ο σημερινός διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς είπε ότι ο προκάτοχός του είχε ξεκινήσει μια σειρά από projects που εστίαζαν στη συλλογή πληροφοριών για κρυπτονομίσματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Wall Street Journal», ο Μπερνς είπε ότι η CIA προσπαθεί να «εμπλουτίσει τις γνώσεις της πάνω στα digital assets και το blockchain μέσω ομάδας αναλυτών της και ερχόμενη σε επαφή με ειδικούς του κλάδου. Όπως τόνισε, τα κρυπτονομίσματα «θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου του τι έχει ήδη δει σε επιθέσεις τύπου ransomware.

«Ο προκάτοχός μου είχε ξεκινήσει την προσπάθεια συλλογής πληροφοριών για το Bitcoin και τα altcoins» είπε ο Μπερνς, αναφερόμενος στις ενέργειες του πρώην της CIA Ντέιβιντ Κοέν. 

«Είχε δρομολογήσει μια σειρά από διαφορετικά projects με όρο αναφοράς τα κρυπτονομίσματα. Η υπηρεσία προσπαθούσε να εξετάσει τις όποιες συνέπειες» επεσήμανε, προσθέτοντας η «οικοδόμηση τέτοιων γνώσεων είναι σημαντική προτεραιότητα» για τον Οργανισμό.

Ο νυν διευθυντής της CIA δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με την κατεύθυνση που σχεδίαζε να ακολουθήσει η Υπηρεσία όσον αφορά την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι στο στόχαστρο είναι τα οικονομικά δίκτυα εγκληματικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Michael Morrell, πρώην διευθυντής της CIA από το 2012 έως το 2013, είχε πει ότι «η ανάλυση blockchain είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης του εγκλήματος και συλλογής πληροφοριών», ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.