Στο στόχαστρο της εφορίας τώρα οι γιατροί και τα φροντιστήρια

Στο στόχαστρο της εφορίας τώρα οι γιατροί και τα φροντιστήρια
Photo: pixabay.com

Εντολή για εντατικούς ελέγχους σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα έδωσε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στους ελεγκτές της εφορίας.

Μετά την κατάργηση των προστίμων αλλά και το «φρένο» στους προληπτικούς ελέγχους, η φορολογική διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη νέα νομοθεσία.

Σήμερα, η κατάργηση του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες ιατρούς και το πελατολόγιο στα φροντιστήρια καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την αποκάλυψη φοροδιαφυγής και για το λόγο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει διατάξει τον έλεγχο των ελεγκτών έξω από τα ιατρεία και τα φροντιστήρια, ενώ θα ζητείται από τους φορολογουμένους να παρέχουν πληροφορίες για τους ανωτέρω επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις εντολές του γενικού γραμματέα:

• Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα θα εντοπίζονται:

• Από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας.

• Από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κ.λπ.).

• Από επιλογή από την εξωτερική πληροφόρηση του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

• Κάθε συνεργείο ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητεί το προβλεπόμενο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης.

• Οι ελεγκτές θα ζητούν από τους εξερχόμενους πελάτες ιατρείων, φροντιστηρίων και συνεργείων πληροφορίες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες και εν συνεχεία θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα παραστατικά.

• Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος της επιχείρησης για 48 ώρες.

• Οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους ελέγχους στα μηχανήματα POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες. Όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις –«CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET»– είναι πιθανόν να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls. Συνεπώς θα πρέπει να ζητείται από τους υπαλλήλους που διενεργούν τον έλεγχο η διεξαγωγή συναλλαγής (μικρού ποσού) και η επισύναψη του αποκόμματος της συναλλαγής.

Κάνοντας αναφορά στα ακραία φαινόμενα φοροδιαφυγής που παρατηρούνται φέτος σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβασθεί με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης προειδοποιώντας ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν και να εκφοβίσουν τους ελεγκτές, να ξέρουν ότι θα κατασκηνώσουμε έξω από τα καταστήματά τους».