Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας και η Κρήτη: Νέα Navtex για ασκήσεις εξέδωσε η Άγκυρα

Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας και η Κρήτη: Νέα Navtex για ασκήσεις εξέδωσε η Άγκυρα
epa07286311 An undated handout photo made available by the Turkish Defence Ministry on 15 January 2019 shows the Turkish Navy TCG Barbaros (F-244) frigate patrolling the Mediterranean Sea, while escorting the Turkish seismic exploration ship Barbaros Hayrettin Pasha (not pictured), off the coast of Turkey. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Navtex με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Η νέα τουρκική παραβατική ενέργεια έρχεται λίγο μετά την απάντηση της Αθήνας και την αναγγελία αεροναυτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει και έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το «Ορούτς Ρέις».

Όσον αφορά στην αναφορά σε «συμμαχικές μονάδες», πρόκειται για συνήθη ρητορική του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αγκυρα δεν είναι απομονωμένη σε αυτές τις ενέργειές της.

Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα Navtex περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που προδίδει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να προκαλέσει ξανά την έντονη όχληση της Αθήνας.

Πέτσας για την αντι-NAVTEX της Αθήνας -«Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία στην τουρκική προκλητικότητα»

Νέα NAVTEX της Ελλάδας μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Καστελορίζου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, σε απάντηση στη νέα πρόκληση της Τουρκίας.

«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων στην οποία προχώρησε η υπουργός Παιδείας.

«Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020» σημείωσε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Θυμίζουμε πως σε παράταση της παράνομης Navtex προχώρησε η Τουρκία, την Κυριακή σε μια ακόμη κίνηση όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών η επικοινωνία έγινε μετά την ανακοίνωση της νέας τουρκικής NAVTEX η οποία λήγει στις 27 Αυγούστου. «Σίγουρα δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Και είναι μια εξέλιξη που αν θέλετε δείχνει και προθέσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παραμένει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί από την παράνομη Navtex -η οποία έληγε σήμερα – μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Τουρκία (NAVTEX station Αττάλειας) εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS για την ίδια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη παράνομη ΝΑVΤΕΧ, με ισχύ μέχρι τις 27 Αυγούστου.