Στο «στόχαστρο» των ιταλικών αρχών τρεις μεγάλες φαρμακευτικές

Στο «στόχαστρο» των ιταλικών αρχών τρεις μεγάλες φαρμακευτικές

Αποζημίωση άνω του 1,2 δισεκ. ευρώ ζητά η ιταλική δικαιοσύνη από τις Pfizer, Roche και Novartis, που κατηγορούνται για χειραγώγηση των τιμών.

 

Aποζημίωση πάνω από 1,2 δισεκ. ευρώ ζητούν οι ιταλικές αρχές από τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, την Pfizer, τη Roche και τη Novartis, καθώς τις κατηγορούν ότι εναρμόνιζαν τις τιμές των προϊόντων τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους από τις πωλήσεις φαρμάκων.

Τον Φεβρουάριο οι ιταλικές αντιμονοπωλιακές αρχές επέβαλαν στη Roche και στη Novartis πρόστιμα ύψους 90 εκατ. ευρώ διότι αποθάρρυναν τους γιατρούς από το να συνταγογραφούν ένα πιο φθηνό σκεύασμα για οφθαλμικές παθήσεις, το Avastin, κι αντ’ αυτού πρότειναν ένα πολύ πιο ακριβό σκεύασμα, το Lucentis.

Αργά χθες Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ζήτησε από τις δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον 1,2 δισεκ. ευρώ αποζημίωση στο εθνικό σύστημα υγείας για τα πρόσθετα κόστη με τα οποία επιβαρύνθηκε την περίοδο από το 2012 ως το 2014 λόγω της χειραγώγησης της αγοράς και της παραβίασης του ανταγωνισμού.

«Η Novartis απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί πρακτικών που αντιτίθενται στις αρχές του ανταγωνισμού», ανέφερε η θυγατρική της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία έχει έδρα την Ελβετία. Η διοίκησή της ξεκαθάρισε ότι έχει εφεσιβάλει την απόφαση αυτή και αναμένει να υπάρξει μια έκβαση «πριν από τα τέλη της χρονιάς».

Ακόμη, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία κατήγγειλε το γεγονός πως τα ποσά που ζητεί να καταβάλει ως πρόστιμα το υπουργείο δεν έχουν «καμιά σχέση με την πραγματικότητα» και τόνισε πως για το Lucentis το ιταλικό εθνικό σύστημα υγείας κατέβαλε 38,6 εκατ. ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα κόστος ύψους 540 ευρώ ολόκληρο το έτος.

Από την Pfizer ζητήθηκε να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ για παραβίαση του ανταγωνισμού σε μια άλλη υπόθεση, η οποία χρονολογείται από το 2012.

Την εποχή εκείνη η εταιρεία κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας πως εμπόδιζε την πώληση φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων στο σκεύασμά της για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, του Xalatan, και της επιβλήθηκε πρόστιμο 10,6 εκατ. ευρώ. Την απόφαση αυτή επικύρωσε εφετείο τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Συλλήψεις εργαζομένων της GSK για δωροδοκίες στην Κίνα