Στο στόχαστρο του Μπάιντεν οι Ρώσοι χάκερ

Στο στόχαστρο του Μπάιντεν οι Ρώσοι χάκερ
epa09002076 US President Joe Biden turns away from the podium after delivering remarks on the US response to the coup in Myanmar, in the Eisenhower Executive Office Building (EEOB) at the White House complex, in Washington, DC, USA, 10 February 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον τελευταίο μήνα, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έπεσαν θύματα επιθέσεων από Ρώσους χάκερ, οι οποίοι απαίτησαν λύτρα για να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των δικτύων.

Το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων θα θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Γενεύη, στις 16 Ιουνίου. Τον τελευταίο μήνα, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έπεσαν θύματα επιθέσεων από Ρώσους χάκερ, οι οποίοι απαίτησαν λύτρα για να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των δικτύων. Μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει πολύ προσεκτικά τις σκέψεις για αντίποινα κατά της Ρωσίας μετά την ενίσχυση των επιθέσεων αυτών, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν τον «δοκιμάζει ενόψει της συνόδου κορυφής». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε την Τετάρτη ότι «τα υπεύθυνα κράτη δεν φιλοξενούν εγκληματίες», για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η αντίδρασή τους.

Μπάιντεν και Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν στη Γενεύη για την πρώτη τους σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση των κρατών του G7 στο Λονδίνο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η έμμεση προειδοποίηση Μπάιντεν προς Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις γίνεται σε στιγμή έντασης στις σχέσεις των δύο κρατών. Στις αρχές Μαΐου, επίθεση χάκερ εναντίον του λογισμικού της εταιρείας αγωγών πετρελαίου και βενζίνης Colonial προκάλεσε διακοπή στην τροφοδοσία πρατηρίων καυσίμων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και πανικό στους καταναλωτές. Την Τρίτη, επίθεση χάκερ δέχθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρεάτων του κόσμου, η αμερικανική JBS USA.

Η επίθεση κατά της Colonial αποδόθηκε στη ρωσική ομάδα χάκερ DarkSide, η οποία δεν ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού κράτους, σύμφωνα με το αμερικανικό FBI. Ειδικοί αποδίδουν την επίθεση κατά της JBS στη ρωσική εγκληματική οργάνωση REvil, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, παρότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να επιβεβαιώσει επίσημα τις υπόνοιες αυτές. «Η επίθεση πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει στη σημασία της λήψης αυστηρότερων μέτρων ηλεκτρονικής ασφάλειας από τον ιδιωτικό τομέα», είπε η Ψάκι. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε να εξετάσει τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων στις επιθέσεις για λύτρα, εντοπίζοντας και ασκώντας διώξεις εναντίον κάθε εμπλεκομένου στις παράνομες αυτές συναλλαγές.