Στο «τιμόνι» της παγκόσμιας οικονομίας η Fed

Στο «τιμόνι» της παγκόσμιας οικονομίας η Fed
epa07133417 Attendees leave an open meeting of Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σήμα που στέλνει η κορυφαία οικονομία του πλανήτη έχει καθοριστική σημασία για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ και της τόνωσης της εμπιστοσύνης.

Η Fed επιστρέφει στο ρόλο της «παγκόσμιας» κεντρικής τράπεζας, όπως σχολιάζει η Citi, αφού η απόφασή της να μειώσει αιφνιδίως τα επιτόκια ήταν πιο σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο από ό,τι για την αμερικανική οικονομία αυτή καθαυτή.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές. Ωστόσο το σήμα που στέλνει η κορυφαία οικονομία του πλανήτη έχει καθοριστική σημασία για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ και της τόνωσης της εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με την Citi ωστόσο η δράση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν αρκεί. Απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις και από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και αυτές ενδεχομένως να μην αργήσουν να έρθουν.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε πως σε αντίθεση με την ΕΚΤ που έχει ήδη το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και το καταθετικό σε αρνητικό έδαφος, η FED έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια δράσης ή αλλιώς περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της.

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters, η Fed έχει τις ακόλουθες επιλογές, εάν οι πιέσεις στην οικονομία ενταθούν:

1) Να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Είναι μία από τις λίγες κεντρικές τράπεζες που έχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια σε αυτό το πεδίο, αφού σήμερα το επιτόκιό της είναι στο εύρος διακύμανσης 1%-1,25%. Για αυτό και αρκετοί περιμένουν ακόμη μία μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης στην τακτική συνεδρίαση της 17ης-18ης Μαρτίου και ενδεχομένως και μία τρίτη στα τέλη της άνοιξης.

2) Να αυξήσει τις αγορές ομολόγων. Έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει και πάλι κρατικό χρέος, αλλά περιορίζεται προς το παρόν σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Εάν χρειαστεί μπορεί κα πάλι να στραφεί στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

3) Ένα επιθετικό «guidance». Στην οικονομία πολλά είναι θέμα επικοινωνίας και κλίματος. Η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η Fed στη  μάχη της κατά του Covid-19 και το σήμα, που θα θελήσει να στείλει στις αγορές και τις άλλες οικονομίες, είναι από μόνο του ένα ισχυρό όπλο.

4) Να μην κάνει τίποτα. Μία επιλογή είναι βεβαίως να τηρήσει στάση αναμονής για να δει πόσο ισχυρό είναι το πλήγμα του νέου κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Εάν αποδειχθούν βραχυπρόθεσμα και όχι ιδιαίτερα βαθιά τα συμπτώματα, θα μπορούσε να αποφύγει την περαιτέρω δράση, η οποία μαζί με τα οφέλη έχει και τις παρενέργειες, αφού «εθίζει» την οικονομία και τις αγορές στο φάρμακο του φθηνού χρήματος.