Στο «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ

Στο «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ

Ηγεσία, πολιτική ικανότητα, αλλά και το ευρώ χρειάζεται η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον αντικαταστάτη του Χέρμαν φαν Ρομπάι.

«Έχουμε και εχθρούς, όχι μόνο σκεπτικιστές. Η πολιτική έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Η ιστορία επέστρεψε. Σε αυτούς τους καιρούς χρειαζόμαστε ηγεσία και πολιτική ενότητα», είπε, αναφερόμενος εμμέσως στην ένταση που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για την Ουκρανία, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε σήμερα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κεντροδεξιός Τουσκ, που δεσμεύθηκε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική, ενώ ζήτησε να επιδειχθεί «ανηλεής αποφασιστικότητα» για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας επί επτά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα σημείωσε μεγάλη οικονομική πρόοδο, ενώ αυξήθηκε και η επιρροή της ΕΕ σε αυτή. Διαδέχεται σήμερα τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, 67 ετών, αφού επελέγη για τη θέση αυτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να υποστηρίξει στη γειτονιά τους αυτούς που μοιράζονται τις αρχές μας», πρόσθεσε ο 57χρονος Πολωνός, μιλώντας στην αγγλική κατά τη διάρκεια της σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής.

«Το ευρώ είναι πλεονέκτημά μας, όχι μειονέκτημα», υπογράμμισε. Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι η ραχοκοκαλιά της κοινότητας των δημοκρατιών», είπε.

Ο φαν Ρομπάι εξήρε τον Τουσκ, χαρακτηρίζοντάς τον «άνδρα με εμπειρίες και σοφία, έναν πραγματικό Ευρωπαίο, ένα ανοικτό μυαλό και μια ανοικτή καρδιά».

Για να σηματοδοτήσει την παράδοση του θώκου στον Πολωνό, ο φαν Ρομπάι του έδωσε το καμπανάκι που χρησιμοποιούσε κατά την έναρξη των συνεδριάσεων των ηγετών της ΕΕ. Ο Τουσκ από την πλευρά του χάρισε στον προκάτοχό του ένα δώρο από κεχριμπάρι, ένα υλικό το οποίο, όπως εξήγησε, στην Πολωνία συμβολίζει την καλή τύχη.

Ο Τουσκ θα είναι αντιμέτωπος με την πρώτη του πρόκληση στις 18 και 19 Δεκεμβρίου όταν οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, το οποίο θα έχει στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός, που μιλά γερμανικά, θέλοντας να επιδείξει τις προόδους που έχει σημειώσει στα αγγλικά και τα γαλλικά, τις κύριες γλώσσες εργασίας στην ΕΕ, ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια φράση στα γαλλικά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν από τον Τουσκ να είναι πιο αποφασιστικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως απέναντι στη Ρωσία, σε σχέση με τον φαν Ρομπάι, ο οποίος είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.