Στο τραπέζι η χαλάρωση μέτρων σε διασκέδαση και γήπεδα

Στο τραπέζι η χαλάρωση μέτρων σε διασκέδαση και γήπεδα
Πολίτες περπατούν στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα καταστήματα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων, Κυριακή 25 Απριλίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τρία βασικά ζητήματα που θα εξετάσει η Επιτροπή: Διασκέδαση, γήπεδα και Απόκριες.

Συνεδριάζει σήμερα (16/2) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετασθεί η περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, ανάλογα πάντα και με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών.

Στο “τραπέζι” των ειδικών αναμένεται να βρεθεί το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών που παραμένουν ακόμη στη διασκέδαση και την εστίαση, στα γήπεδα, ενώ θα επανεξετάσουν το θέμα των σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί από την αρχή του έτους. Θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των καρναβαλικών παρελάσεων.

Παρότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διατηρείται υψηλός -χθες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 20.000- ωστόσο δεν επηρεάζει δραστικά τους άλλους επιδημιολογικούς δείκτες, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί. Η σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας όπως αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή, σε νέες εισαγωγές, διασωληνώσεις και θανάτους, οδηγεί στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και επιτρέπει στους επιστήμονες να ανοίγουν με τις εισηγήσεις τους τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα, που έχει στο επίκεντρο τους εμβολιασμένους έναντι της λοίμωξης Covid.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέπονται και όρθιοι πελάτες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όπου, ούτως ή άλλως, μπορούν να εισέρχονται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πιθανό είναι να επιτραπεί ξανά η διενέργεια των σχολικών εκδρομών, ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο τα συνέδρια να διενεργούνται πλέον με φυσική παρουσία όσων επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και να αρθεί η υποχρέωση να είναι υβριδικά. Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα συζητείται η πιθανότητα, η πληρότητα στα γήπεδα να φτάσει το 50% σε σχέση με 10%.

Αναφορικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται αρνητικοί στη διενέργεια των καρναβαλικών παρελάσεων. Ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μπορούν να διενεργούνται εορταστικές εκδηλώσεις – χοροί σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.