Στο τραπέζι η επίσπευση των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά

Στο τραπέζι η επίσπευση των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλάει κατά την διάρκεια ανακοινώσεων στο Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, Αθήνα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες πριν την Πρωτοχρονιά, άφησε εκ νέου ανοικτή σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι αύριο Τετάρτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των επιστημόνων οπού θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα δει τα σημερινά και αυριανά κρούσματα. Υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 370% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως και 150% στην επικράτεια, κάτι που δείχνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 15.000 κρούσματα, που ήταν και η πρωινή μέτρηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσουν στα όρια των 20.000.

Πενταήμερη καραντίνα για ασυμπτωματικούς

Η μείωση της διάρκειας της καραντίνας στις πέντε ημέρες, από δέκα, για όσους νοσούν από κορωνοϊό και δεν εμφανίζουν συμπτώματα εξετάζεται σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

O Θάνος Πλεύρης, προσέθεσε ότι μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, πιθανόν να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας για άλλες πέντε ημέρες. Ανέφερε ότι αν η Επιτροπή λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις αποδεχτεί.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση ελήφθη και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν χθες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο στις ΗΠΑ προβλέπει πως όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή σύσκεψη στο υπ. Υγείας δεν θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων και ο χρόνος της εφαρμογής τους.

Επ΄αυτού θα υπάρξει νέα συνεδρίαση αύριο που θα διαμορφώσει και το πλαίσιο των αποφάσεων, για το αν τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ή νωρίτερα.