Στο Βέλγιο το πρώτο κρούσμα της “μετάλλαξης Μποτσουάνα” στην Ευρώπη – Συναγερμός και έκτακτα μέτρα

Στο Βέλγιο το πρώτο κρούσμα της “μετάλλαξης Μποτσουάνα” στην Ευρώπη – Συναγερμός και έκτακτα μέτρα
epa08924679 A person walks in front of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 στο Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης (ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφέρειες και κοινότητες), ο Βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από αύριο, Σάββατο 27 Νοεμβρίου, κλείνουν όλα τα νυχτερινά κέντρα και οι ντισκοτέκ. Επίσης, η εστίαση θα κλείνει τις πόρτες της στις 11 μ.μ., ενώ θα επιτρέπονται έως 6 άτομα ανά τραπέζι. Ακόμη απαγορεύονται τα πάρτι και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους εκτός των ιδιωτικών κατοικιών (εξαιρούνται γάμοι και κηδείες). Οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες θα συνεχιστούν μόνο με καθίσματα και τήρηση αποστάσεων. Η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι αθλητικοί αγώνες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους θα πραγματοποιούνται χωρίς κοινό. Οι αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους θα συνεχιστούν. Η τηλεργασία από το σπίτι θα παραμείνει υποχρεωτική τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δικαιολόγησε τα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη και ο αριθμός των κλινών που καταλαμβάνονται στις ΜΕΘ έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. «Η κόκκινη γραμμή των 500 κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ με κρούσματα κορονοϊού έχει ξεπεραστεί και είναι ανησυχητικό. Όλοι ελπίζαμε σε έναν χειμώνα χωρίς Covid, αλλά η χώρα μας δεν είναι νησί. Όλη η Ευρώπη ανησυχεί», ανέφερε ο Αλεξάντερ ντε Κρο. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών, λέγοντας ότι όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα πρέπει να λάβει μια επιπλέον δόση εμβολίου. «Το εμβόλιο μας προσφέρει εξαιρετική προστασία και μια τρίτη δόση αυξάνει περαιτέρω αυτή την προστασία», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

“Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση τώρα που είναι χειρότερη από την πιο απαισιόδοξη άποψη των ειδικών μόλις πριν από δύο εβδομάδες”, συμπλήρωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, λέγοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται.

“Αν δεν είχαμε ένα τόσο ψηλό ποσοστό εμβολιασμού σήμερα, θα ήμασταν σε απολύτως σοβαρή κατάσταση”.

Οι υπουργοί Υγείας της ομοσπονδιακής και των περιφερειακών κυβερνήσεων θα συναντηθούν αύριο προκειμένου να συζητήσουν την επιτάχυνση των αναμνηστικών δόσεων. Είναι πιθανό να δοθεί προτεραιότητα σε δασκάλους της πρωτοβάθμιας και σε προσωπικό που ασχολείται με τη φροντίδα παιδιών.

Το Βέλγιο, όπου εδρεύουν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Περίπου ένας στους 60 ανθρώπους είχε μολυνθεί τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Το ποσοστό θνητότητας ωστόσο είναι μόλις κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Η βελγική κυβέρνηση θα συνεδριάσει και πάλι στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ