Στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη- Στο επίκεντρο η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

Στο Βερολίνο η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη- Στο επίκεντρο η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων
(LtoR) Special Representative and Head of the United Nations Support Mission in Libya (UNSMIL) Ghassan Salame; Secretary-General of the United Nations (UN) Antonio Guterres; German Chancellor Angela Merkel and German Foreign Minister Heiko Maas give a press conference at the end of a Peace summit on Libya at the Chancellery in Berlin on January 19, 2020. - Held under the auspices of the UN, the summit's main goal was to get foreign powers wielding influence in the region to stop interfering in the war -- be it through the supply of weapons, troops or financing. (Photo by Michael Kappeler / POOL / AFP) Photo: AFP
Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη.

Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει στις 23 Ιουνίου τη δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν κυρίως την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη μετά την προηγούμενη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 και τα «επόμενα απαραίτητα βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η έμφαση θα είναι στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών που προβλέπονται στις 24 Δεκεμβρίου και στην προβλεπόμενη αποχώρηση, βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη», συνεχίζει το υπουργείο.

«Τα μέτρα που αποσκοπούν να ενοποιήσουν τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας θα συζητηθούν επίσης», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως η διάσκεψη αυτή θα είναι «η έκφραση της σταθερής διεθνούς υποστήριξης στη σταθεροποίηση της Λιβύης» που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Κεντρικής σημασίας η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων

Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από μια δεκαετία ταραχών. Η παρούσα κυβέρνηση ενότητας, που σχηματίστηκε στις αρχές του έτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση διασφαλίζοντας μια μετάβαση μέχρι τις εκλογές.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων φαίνεται κεντρικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η λιβυκή σύγκρουση έχει εν πολλοίς τροφοδοτηθεί από εξωτερικές δυνάμεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε κάνει λόγο στα τέλη Μαΐου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «στασιμότητα» σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της παραλιακής διαδρομής ανάμεσα στη Σύρτη και τη Μισράτα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη: Ρώσοι του ιδιωτικού ομίλου Wagner, από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία… Αλλά και εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν παρουσία στη χώρα χάρη σε μια διμερή συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας που είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Γαλλίας.