Στόχος ακτιβιστών η Amazon ανήμερα της “Black Friday”

Στόχος ακτιβιστών η Amazon ανήμερα της “Black Friday”
This picture taken on on October 22, 2019, shows a new Amazon warehouse, part of mobile robotic fulfilment systems also known as 'Amazon robotics', in Bretigny-sur-Orge, some 30kms south of Paris. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Photo: AFP

Ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής έβαλαν στόχο 15 αποθήκες της Amazon σε όλη την Ευρώπη κατά τη σημερινή «Black Friday» και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου αντιμετώπισε επίσης κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από εργάτες και διανομείς στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Amazon, η οποία έχει την έδρα της στο Σιάτλ, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια συμμαχία συνδικάτων καταγγέλλει πως η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά τους εργάτες της ούτε καταβάλλει αρκετούς φόρους στις κυβερνήσεις.

«Η Black Friday είναι η επιτομή μιας εμμονής με την υπερκατανάλωση που δεν συμβαδίζει με ένα βιώσιμο πλανήτη», ανακοίνωσε η οργάνωση Extinction Rebellion αφού απέκλεισε 13 αποθήκες της Amazon σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Amazon και εταιρείες σαν αυτή έχουν κεφαλαιοποιήσει την επιθυμία μας για άνεση και τροφοδοτούν τον υφέρποντα καταναλωτισμό σε βάρος του φυσικού κόσμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς σε αποθήκη της Amazon στις προβλήτες του Τίλμπουρι στην ανατολική Αγγλία είπαν πως διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την είσοδο. Η οργάνωση είπε επίσης ότι απέκλεισε αποθήκες της Amazon στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Πανώ έγραφαν: «Η Black Friday εκμεταλλεύεται ανθρώπους και πλανήτη», «Amazon έγκλημα» και «Απέραντη ανάπτυξη, πεπερασμένος πλανήτης».

Σύμφωνα με την Extinction Rebellion, τα «εγκλήματα» της Amazon περιλαμβάνουν δραστηριότητες που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι μια μεσαίου μεγέθους χώρα, βοηθώντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Η Amazon, η οποία έφερε την παραδοσιακή αμερικανική ημέρα εκπτώσεων Black Friday στη Βρετανία το 2010, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τις ευθύνες της.

«Αυτές περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις μας για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 -10 χρόνια πριν από την πρόβλεψη στη Συμφωνία του Παρισιού- για προσφορά εξαιρετικού μισθού και πλεονεκτημάτων σε ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και για υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων βρετανικών μικρών επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα τους στο κατάστημά μας».

«Ξέρουμε ότι πάντα υπάρχουν περισσότερα για να κάνει κανείς», προστίθεται στην ανακοίνωση της Amazon.

Συνδικάτα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης κάλεσαν επίσης τους εργάτες αποθηκών και τους διανομείς να απεργήσουν εναντίον των άδικα χαμηλών μισθών και φορολογικών καταβολών της Amazon, όπως υποστηρίζουν.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το συνδικάτο Verdi ανακοίνωσε πως περίπου 2.500 εργαζόμενοι απήργησαν στα κέντρα αποστολών της Amazon στο Ράινμπεργκ, το Κόμπλεντς και το Γκράμπεν.

Στη Γαλλία, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, η CGT, κάλεσε τους εργάτες της Amazon στη χώρα να απεργήσουν. Η εργατική αυτή συνομοσπονδία ανέφερε επίσης την πραγματοποίηση μιας απεργίας στην Ιταλία.

«Ο συνασπισμός ζητάει από την Amazon να πληρώνει δίκαια τους εργάτες της και να σέβεται το δικαίωμά τους να εντάσσονται σε συνδικάτα, να πληρώνει το δίκαιο μερίδιο που της αναλογεί σε φόρους και να δεσμεύεται στην πραγματική περιβαλλοντική αειφορία», ανέφερε σε δήλωσή του ο συνασπισμός «Make Amazon Pay» (Να κάνουμε την Amazon να πληρώσει).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ