Στόχος η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Στόχος η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου

Θα ορίζει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μετά το Μνημόνιο.

Περιθώριο έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου έχουν Αθήνα και θεσμοί να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος και το είδος της ενισχυμένης εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Στο Eurogroup του Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το κείμενο τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), που θα ορίζει τον δρόμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την μεταμνημονιακή περίοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι οι διεργασίες εντός της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα θα επικεντρωθούν τις επόμενες εβδομάδες στο χρέος και στο «πλαίσιο» της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin, ο κ. Λεμέρ τόνισε ότι «έχουμε κάνει πρόοδο», σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης τον Ιούνιο. «Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι’ αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

«Η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Πρέπει όλοι μαζί, ο πολιτικός κόσμος, οι παραγωγικές τάξεις της χώρας και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν μια αυξημένη θέληση οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν στην πράξη σωστά» είπε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η χώρα θα μπει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και είναι για χώρες που θεωρούνται ότι αποτελούν εστίες κινδύνου για την ΕΕ και μπορεί σε μέλλοντα χρόνο να ζητηθούν νέα μέτρα, ή να σχεδιαστεί νέο πρόγραμμα προσαρμογής, πρόσθεσε. Η χώρα θα βρεθεί με ενισχυμένη εποπτεία χωρίς χρηματοδότηση μετά το καλοκαίρι του 2018» τόνισε το Πρώτο Πρόγραμμα ο τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.