Στόχος μια σωστή εμπορική συμφωνία για τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ

Στόχος μια σωστή εμπορική συμφωνία για τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ
US Secretary of Commerce, Wilbur Ross gestures as he leaves after addressing delegates at the annual Confederation of British Industry (CBI) conference in east London, on November 6, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη γραμμή Τραμπ ακολουθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, υπογραμμίζοντας ότι είναι πιο σημαντικό να επιτευχθεί μια σωστή συμφωνία με την Κίνα από το να κλείσει απλώς μια συμφωνία έως τον Δεκέμβριο ή τον επόμενο Δεκέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αρνήθηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα και εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei, με τη στάση του να εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες ότι θα μπει σύντομα τέλος στη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, που έχει ήδη επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πιο σημαντικό να καταλήξουμε σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα είναι ευνοϊκή για τις ΗΠΑ αντί να βιασθούμε να έχουμε μια συμφωνία έως τα τέλη του έτους ή την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Ρος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου κατηγόρησε τη Huawei ότι ενθαρρύνει τους προμηθευτές του να παραβούν την αμερικανική νομοθεσία και να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ,

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως χρειάζεται να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες σχετικά με τις κινεζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ορισμένα διαρθρωτικά ζητήματα και έναν μηχανισμό επιβολής ώστε να είναι σε θέση να καταλήξουν στην προκαταρκτική συμφωνία που ο πρόεδρος Τραμπ ήλπιζε ότι θα ολοκληρωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε χθες έντονες αναταράξεις στις αγορές με τις δηλώσεις του ότι δεν θα βιασθεί να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο και ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020.