Στόχος της Ευρωζώνης είναι να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την Ελλάδα

Στόχος της Ευρωζώνης είναι να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σουλτς.

«Στόχος των κρατών μελών της Ευρωζώνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες», αυτό ανέφερε σήμερα καλά ενημερωμένος αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι 28 θα χαιρετίσουν. Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τα άλλα, η έκθεση των πεντε προέδρων της Ευρώπης ( Γιουνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Αναμένεται στα συμπεράσματα ης Συνόδου να δοθεί σαφής εντολή στο Συμβούλιο να δει πιο λεπτομερώς τα μέτρα τα οποία προτείνουν οι 5 πρόεδροι.

Το επόμενο και βασικό θέμα αυτής της Συνόδου θα είναι το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει γίνει σαφές ότι η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο από τις Βρυξέλλες που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακουφίσει τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (Ιταλία, Ελλάδα), δεν θα «περάσει». Ήδη σε επίπεδο πρεσβευτών και υπουργών Εσωτερικών η πρόταση της Κομισιόν έχει απορριφθεί και στόχος του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είναι να συζητηθεί το ζήτημα και να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο, ενδεχομένως σε εθελοντική βάση για τις 40.000 μετεγκαταστάσεις που προτείνει η Κομισιόν.

Η συζήτηση θα γίνει σε τρεις πυλώνες:

1. Αλληλεγγύη και ανάληψη ευθύνης

2.Επανεισδοχή μεταναστών

3. Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης.

Η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ θα απασχολήσει επίσης τη Σύνοδο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν θέματα άμυνας με τη συμμετοχή επίσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Σολτενμπεργκ, αλλά και η ψηφιακή αγορά.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

Σουλτς: «Σήμερα θα υπάρξει συμφωνία»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα, επεσήμανε ο Σουλτς μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της».

«Απαραίτητες για να γίνει αυτό είναι οι επενδύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ένα μέρος από αυτές μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πακέτο το οποίο συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, εκτίμησε ο Σουλτς, είναι απαραίτητη μια αλλαγή πορείας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τις χώρες να προχωρούν σε περικοπές δαπανών μέχρι θανάτου. Μόνο οι περικοπές και η λιτότητα δεν μπορούν από μόνες τους να ξαναστήσουν στα πόδια τους τις χώρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα ο Σουλτς απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες βουλευτές: «Εργαστείτε ώστε επιτέλους να φορολογηθούν αυτοί που μέχρι τώρα δεν έχουν συνεισφέρει καθόλου στην επίλυση της κρίσης».