StockX: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυτοκρατορία μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών

StockX: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυτοκρατορία μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών
Η εταιρεία- «μονόκερως» έχει πλέον αξία που αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά την τελευταία της χρηματοδότηση Σειράς Γ’, η οποία έκλεισε τον Ιούλιο.

του Ashwin Rodrigues

Η StockX, η οποία χαρακτηρίζεται ως «το χρηματιστήριο των πραγμάτων» έχει πλέον αξία που αποτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά την τελευταία της χρηματοδότηση Σειράς Γ’, η οποία έκλεισε τον Ιούλιο. Πλέον, η εταιρεία είναι ένας «μονόκερως», έχοντας συγκεντρώσει χρηματοδότηση 160 εκατομμυρίων δολαρίων. Και οι επενδυτές στην New Balance και την Skechers …ξύνουν τα κεφάλια τους και αναρωτιούνται: «Τι είναι η StockX;»

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον Josh Luber και τον δισεκατομμυριούχο Dan Gilbert της Quicken Loans. Βασική της δραστηριότητα είναι η μεταπώληση αθλητικών παπουτσιών, ειδών ένδυσης, τσαντών, και ρολογιών χειρός. Οι αγοραστές τοποθετούν τις «προσφορές» τους για συγκεκριμένα προϊόντα, οι πωλητές ορίζουν «επιθυμητές» τιμές, και τα ιστορικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα εμφανίζονται σε βάθος 52 εβδομάδων. Η αγορά ενός προϊόντος ενεργοποιείται αυτόματα όταν ευθυγραμμίζεται η «τιμή προσφοράς» με την «επιθυμητή τιμή» για το προϊόν αυτό.

Η StockX λειτουργεί ως μεσάζοντας, διαθέτοντας επιθεωρητές που επαληθεύουν την αυθεντικότητα κάθε προϊόντος. Όμως, καθώς η εταιρεία μεγαλώνει, θα πρέπει να εντείνει και τις προσπάθειες επαλήθευσης. Επί του παρόντος, αυτή η διαδικασία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην… αφή, καθώς οι επιθεωρητές της StockX εντοπίζουν απομιμήσεις χρησιμοποιώντας δεκάδες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας του προϊόντος, της ραφής, ακόμη και της οσμής, και ειδοποιώντας άλλους επιθεωρητές μέσω μηνυμάτων.

Οι κατασκευαστές πλαστών αθλητικών παπουτσιών βελτιώνουν διαρκώς και προσαρμόζουν τις διαδικασίες τους, και αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θα συνεχιστεί από εταιρείες που δεσμεύονται να επαληθεύουν τα προϊόντα και εκείνες που πουλάνε ολοένα και πιο παραπλανητικές απομιμήσεις.

Η αξία του κλάδου της μεταπώλησης στα αθλητικά παπούτσια ανέρχεται σήμερα στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και, παρόλο που η StockX είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, δεν είναι ο μόνος. Άλλες εταιρείες, όπως η Goat, η Grailed και η Kixify, προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες αγοράς και επαλήθευσης. Όμως, η StockX βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή, πρωτίστως χάρη στα μεγάλα της αποθέματα.