Στόλτενμπεργκ για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας”

Στόλτενμπεργκ για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: “Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας”
epa09800319 NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a joint news conference before a NATO foreign ministers meeting amid Russia's invasion of Ukraine, at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium, 04 March 2022. EPA/YVES HERMAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε την Κυριακή (12/06) στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ πάντως, είχε εκφράσει στο παρελθόν την πεποίθηση πως “θα φτάσουμε εκεί”, λέγοντας πως “στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία. Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν”. Μάλιστα, είχε αποκαλέσει την Τουρκία ως “σημαντικό σύμμαχο”, οι ανησυχίες του οπίου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν: “Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία”.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ο τελευταίος, του είχε διαμηνύσει πως:; “και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία”.

Η Τουρκία επιμένει να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, οι οποίες εδράζονται στην επιχειρηματολογία ότι οι δύο χώρες της Σκανδιναβίας ουσιαστικά ανέχονται “τρομοκρατικές οργανώσεις” όπως “βαφτίζει” το PKK και το YPG.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ