Στόλτενμπεργκ: Η δαπάνη του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν είναι η οροφή αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε»

Στόλτενμπεργκ: Η δαπάνη του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν είναι η οροφή αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε»
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference after a NATO ambassador meeting at Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 16 November 2022. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η συνάντηση του μόνιμου μηχανισμού έλαβε χώρα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές», επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ένα κομμάτι της προετοιμασίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης της δέσμευσης «να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ότι το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν είναι η οροφή, αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε».

Προσερχόμενος για την Σύνοδο των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανέφερε όσον αφορά την συνάντηση που έγινε στην ‘Αγκυρα μεταξύ της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ σε σχέση με την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, ότι «είναι συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες, με τον οποίο είχαμε καλή συζήτηση για το πώς θα σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Συμμαχία».

«Η συνάντηση του μόνιμου μηχανισμού έλαβε χώρα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές», επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε σχέση με την παράδοση μαχητικών αεροπλάνων F16 στην Ουκρανία, ανέφερε ότι καλωσορίζει την απόφαση από πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσουν πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. «Αυτό είναι σημαντικό και θα μας επιστρέψει σε μεταγενέστερο στάδιο να λάβουμε αποφάσεις να παραδώσουμε τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F16», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «είναι νωρίς να πούμε πότε θα ληφθεί απόφαση, αλλά το ότι η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει μας δίνει την επιλογή να αποφασίσουμε επίσης να παραδώσουμε αεροπλάνα και οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι».

Τέλος, ερωτηθείς για την διαδοχή του, o Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασίσουν οι 31 σύμμαχοι. Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αυτή η συμμαχία πρέπει να λάβει εκτός από μία και αυτή είναι το μέλλον μου. Εναπόκειται στους 31 συμμάχους να αποφασίσουν».