Στον «αέρα» η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων- Φόβοι για νέα μετάλλαξη

Στον «αέρα» η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων- Φόβοι για νέα μετάλλαξη
epa08434884 (FILE) - The Olympic Rings monument in front of the Japan Olympic Committee headquarters in Tokyo, Japan, 24 March 2020 (reissued 21 May 2020). International Olympic Committee President Thomas Bach said on 20 May that the postponed Tokyo 2020 Games shall be cancelled if they cannot be held in 2021 due to the coronavirus pandemic. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νοσοκομεία της χώρας εκπέμπουν «SOS». To Τόκιο και άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου ίσως και να μην πραγματοποιηθεί, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τη διασπορά του κοροναϊού.

Το προσωπικό στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με δυσκολία καταφέρνει να ανταπεξέλθει. Το Τόκιο και άλλες πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Οι γιατροί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας μετάλλαξης στην περίπτωση που ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο συγκεντρωθούν στη χώρα για την διεξαγωγή των αγώνων.

«Υπάρχει πιθανότητα η Αφρικανική και η Ινδική μετάλλαξη να διασπαρούν μέσω των Ολυμπιακών αγώνων και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας μετάλλαξης μετά τους Ολυμπιακούς», λένε. «Σε μια τέτοια περίπτωση η μετάλλαξη θα ονομαζόνταν «Μετάλλαξη Ολυμπιακών του Τόκιο» και αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα»,  συμπληρώνει ο επικεφαλής των γιατρών της Ιαπωνίας.

Πάντως, Ιάπωνες αξιωματούχοι, διοργανωτές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), δεσμεύονται ότι θα διεξαχθούν οι Αγώνες αλλά υπό αυστηρά μέτρα.  Σημειώνεται, ότι εάν διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή κοινού, η χώρα θα χάσει 15 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έχει ήδη χάσει πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας το τελευταίο έτος.

Ήδη, 40 πόλεις από τις συνολικά 500 που θα φιλοξενούσαν τους αθλητές αρνούνται να δεχθούν τους ταξιδιώτες, καθώς δε θέλουν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία τους. Μάλιστα, πάνω από 270.000 Ιάπωνες έχουν υπογράψει μία online έκκληση για ακύρωση της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού. Οι αντιδράσεις αυτές αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Το 72% των Ιαπώνων θέλουν να αναβληθούν οι αγώνες.