Στον αέρα η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ

Στον αέρα η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ

Σοβαρές ενστάσεις εγείρουν οι δανειστές. Κωλύματα σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.

Στον αέρα βρίσκεται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το καθεστώς ΦΠΑ, καθώς οι δανειστές φαίνεται πως εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, προβάλλοντας νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Οι πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να μην αποδέχονται πλήρως την ελληνική πρόταση για το καθεστώς ΦΠΑ, διαπιστώνοντας στα σχέδια της Αθήνας σοβαρά νομικά αλλά και τεχνικά κωλύματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία, υιοθετώντας τον διαχωρισμό: πληρωμή με πλαστικό χρήμα ή πληρωμή τοις μετρητοίς.

Να σημειωθεί εδώ πως όπλο στα χέρια των δανειστών καθίσταται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η καθιέρωση δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή την ίδια υπηρεσία.

Το αγκάθι του ΦΠΑ αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Brussels Group, που σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης και αύριο με φυσική παρουσία.

Όλη η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ

Κληθείς να αποκαλύψει την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του τη Δευτέρα, δεσμεύθηκε εκ νέου πως μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό στο 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και έναν υψηλό στο 15% για όλα τα υπόλοιπα, με στόχο οι πληρωμές να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Ωστόσο εάν οι πληρωμές πραγματοποιούνται τοις μετρητοίς, αυτόματα οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα αυξάνονται κατά 3%, δηλαδή στο 9,5% ο χαμηλός συντελεστής και στο 18% ο υψηλός αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% χαρακτηρίζεται αναπτυξιακό μέτρο και δύναται να καλύψει το βάρος από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15%.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ ο ΦΠΑ θα είναι σταθερός στο 15%, ενώ στην περίπτωση των νησιών, θα διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές, υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι θα προσκομίζονται αποδείξεις.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, η χρήση πλαστικού χρήματος θα αποτελέσει όπλο κατά της φοροδιαφυγής, ενώ γνωστοποίησε ότι ως πλαστικό χρήμα θεωρούνται και οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες.

Πηγή: news247.gr