Στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

Στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

Με επιστολή τους οι τράπεζες χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αντισυνταγματική και προειδοποιούν για την διακοπή των πιστώσεων.

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μια από τις σοβαρές απαιτήσεις του μνημονίου, καθώς με κοινή τους επιστολή οι συστημικές τράπεζες χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αντισυνταγματική και προειδοποιούν για την διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» στην ηλεκτρονική της έκδοση την επιστολή απέστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι συστημικές τράπεζες και προειδοποιούν για την διακοπή των πιστοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ.

Η επιστολή αυτή που στάλθηκε και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν η αιτία της χθεσινής αναβολής της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ με βασικό θέμα αντζέντας στην σύσταση της εταιρίας Συμμετοχών για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ. Οι τράπεζες εστιάζουν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αξία της εταιρίας με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Προκύπτει δε από την επιστολή ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση καταργούσε το δικαίωμα των τραπεζών για καταγγελία των συμβάσεων, όπως προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις με τη ΔΕΗ σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους θεσμούς οι οποίοι συμφώνησαν με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης, είχε εκπονήσει σε συνεργασία με συμβούλους το σχέδιο αυτό για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σε υποκατάσταση του προηγούμενου μοντέλου που προέβλεπε την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Ο επιδιωκτέος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κρατήσει το Δημόσιο το 51% των δικτύων ηλεκτρισμού, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: news247.gr