Στον Άμπι Άχμεντ το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των 304 υποψηφίων, αλλά και των φαβορί, βρίσκονταν, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Το βραβείο κερδίζει κάθε χρόνο το άτομο ή ο οργανισμός που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Οι 304 υποψηφιότητες αποτελούνταν από 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμούς.

Οι περσινοί νικητές

Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ είναι τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι. Ο γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε βραβεύτηκε για το έργο του, καθώς έχει περιθάλψει θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό, ενώ η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ είναι μια γυναίκα που κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του Ισλαμικού Κράτους όπου κάποια στιγμή είχε πέσει ως «σκλάβα του σεξ».