Στον εισαγγελέα 94 συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στον εισαγγελέα 94 συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ένα κασκόλ της ΑΕΚ, λουλούδια και κεριά που σχηματίζουν το γράμμα Μ υποδεικνύουν το σημείο όπου ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb και Έλληνες οπαδοί-συνεργοί τους επιτέθηκαν εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, δίπλα στο γήπεδο της ομάδας τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, Τρίτη 8 Αυγούστου 2023. Ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής, έχασε τη ζωή του ως αποτέλεσμα της συμπλοκής, ενώ 8 τραυματίες, τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Αιματηρά επεισόδια προκλήθηκαν χθες τη νύχτα από οπαδούς της Dinamo Zagreb που επιτέθηκαν σε οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της Dinamo Zagreb και της αποχώρησής της από το γήπεδο, ενόψει του σημερινού αγώνα με την ομάδα της ΑΕΚ, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις 98 ατόμων ενώ προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Yπολογίζεται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον ακόμα 50 Κροάτες χούλιγκαν

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα Τετάρτη και οι 94 από τους συλληφθέντες που πιάστηκαν αμέσως μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακόμα πέντε Κροάτες που φέρονται ότι συμμετείχαν στην ομάδα η οποία προκάλεσε τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσήχθησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα, ενώ ηταν έτοιμοι να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ιταλία, και από εκεί οδικώς για την πατρίδα τους.

Επίσης, σε σύλληψη μετατράπηκε και η προσαγωγή 19χρονου Κροάτη ο οποίος είχε προσαχθεί χθες στην Κακαβιά ενώ προσπαθούσε και αυτός να φύγει από την Ελλάδα με λεωφορείο για τα Τίρανα.

Η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα παντού στην Ελλάδα και κυρίως στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να συλληφθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φιλάθλου της ΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον ακόμα 50 Κροάτες χούλιγκαν, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργαστηριακές έρευνες σε DNA και άλλα στοιχεία για την ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας.

Γ. Οικονόμου: Τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης

Για τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης σχετικά με την κάθοδο των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φιλάθλου της ΑΕΚ, έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

Παράλληλα, απαντώντας στην αντιπολίτευση που τον καλεί να παραιτηθεί, σημείωσε ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταβν της παραίτησης για να αποφύγει την κριτική, την πολιτική και την κομματική. «Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ -αν και είμαι μόλις δέκα μέρες στη θέση μου- αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν, ή για να προβάλει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και μην μπορούν να σταματήσουν κάπου» δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι και αναλαμβάνω την ευθύνη μου, για όσο καιρό ο Πρωθυπουργός με εμπιστεύεται σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να δουλέψουμε σκληρά με τους Αξιωματικούς, με τους Έλληνες αστυνομικούς για να αλλάξουμε όσα δεν δουλεύουν σωστά. Αυτή είναι η εντολή, άλλωστε, που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται, να αλλάξουμε ό,τι αλλάζεται, να κάνουμε μία Ελληνική Αστυνομία έτσι όπως πρέπει να είναι».

Ο Υπουργός μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, γεγονός που επέτρεψαν στους οπαδούς της κροατικής ομάδας να περάσουν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αθηνών-Κορίνθου και να βρεθούν εκεί που έγιναν τα επεισόδια, χωρίς να τους σταματήσει κανείς.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, και ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες», είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι δεν θα μείνει θα μείνει στην απομάκρυνση επτά αξιωματικών, που έγινε άμεσα, καθώς ξεκίνησε ήδη η ΕΔΕ: «Απαντώ ξεκάθαρα -και στους καλοπροαίρετους και σε αυτούς που σπεύδουν να βγάζουν αποφάσεις, να ειρωνεύονται, να κουνούν εύκολα το δάχτυλο και να πηγαίνουν στο άλλο άκρο του απόλυτου μηδενισμού- πως ό,τι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε και έχει ανατεθεί ήδη σε Ανώτατο Αξιωματικό, η έρευνα που ξεκινάει και το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθεί, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί, θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Όπως είπε, «τα χτεσινά γεγονότα με τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας, αναδεικνύουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά, φοβερά αντιφατικά, πρόσωπα της Ελληνικής Αστυνομίας. Eνώ στο κομμάτι των συλλήψεων υπήρξε επιχειρησιακή επάρκεια -συνελήφθησαν 98 άνθρωποι και άλλοι 7 στους Εύζωνες, των οποίων διερευνάται η σχέση τους με το περιστατικό, με υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν συλληφθεί, να είναι ο δολοφόνος του συμπολίτη μας- στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής, είχαμε μια τραγική αποτυχία».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του ‘Αλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή, το μηδενισμό, την καταγγελία και ακυρώνουμε τη σπουδαία προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από πράγματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε 98 συλληφθέντες, ενδεχομένως και κάποιους ακόμη, στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να βρούμε τον δράστη αυτής της αποτρόπαιης αυτής δολοφονίας».