Στον έλεγχο της Motor Oil το 100% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha

Στον έλεγχο της Motor Oil το 100% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha
Την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Δημήτρη Κοντομηνά στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ανακοίνωσε η εισηγμένη.

Την εξαγορά του υπολοίπου ποσοστού της Nevine Holdings, η οποία έχει το πλειοψηφικό ποσοστό των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, και το οποίο ήλεγχε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ανακοίνωσε η Motor Oil.

Η επίσημη ανακοίνωση

«Η Motor Oil ανακοινώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου 2019 η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία Mediamax Holdings Limited (*) με έδρα στην Κύπρο κατόπιν πλήρωσης σχετικής συμβατικής αίρεσης της από 30.10.2018 αρχικής συμφωνίας προέβη:

– στην απόκτηση του 24,95% των μετοχών εκδόσεως Alpha Δορυφορική Τηλεόραση κυριότητος της Κυπριακής εταιρείας Alpha Media Group Limited (Πωλητής)

– στην απόκτηση 998 ονομαστικών μετοχών (επί συνόλου 2.000) εκδόσεως Nevine Holdings Limited (**) κυριότητος της Alpha Media Group Limited (Πωλητής)

Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα, δυνάμει και σε εκτέλεση της από 30.10.2018 συμφωνίας μετόχων, ανέρχεται σε Ευρώ 4.450.000 η δε καταβολή του θα πραγματοποιηθεί τμηματικά εντός διαστήματος 12 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των συναλλαγών.

Διευκρινίζεται ότι, μετά την υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας, η Mediamax Holdings Limited θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. με άμεση συμμετοχή 49,90% και έμμεση συμμετοχή (μέσω της Nevine Holdings Limited) 50,10%. Επιπρόσθετα, μέσω της Nevine Holdings Limited, η Mediamax Holdings Limited θα συμμετέχει με 99,95% στο μετοχικό κεφάλαιο της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και με 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της  ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

Η ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών εξαρτάται από τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων σύμφωνα με την διέπουσα νομοθεσία.

(*) Κατέχει το 24,95% των μετοχών εκδόσεως ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

(**) Κατέχει το 50,10% των μετοχών εκδόσεως ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., το 99,95% των μετοχών εκδόσεως ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και το 100% των μετοχών εκδόσεως ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. Μοναδικοί μέτοχοι της Nevine Holdings Limited είναι η Mediamax Holdings Limited και η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED κάτοχοι αντιστοίχως 1.002 και 998 μετοχών εκδόσεως Nevine Holdings Limited».

Στα 33 εκατ. ευρώ η πρώτη φάση του deal

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον όμιλο της Motor Oil Hellas τον Οκτώβριο του 2018, οπότε η Motor Oil είχε αποκτήσει έναντι 33 εκατ. ευρώ το 50% συν 2 μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Συγκεκριμένα είχε καταβληθεί το ποσό των 21,477 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Alpha Δορυφορική ενώ 11,523 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί μέσω ΑΜΚ.

Βάσει της τότε συμφωνίας η MOH κατείχε 1002 από τις 2000 μετοχές της εταιρείας Nevine Holdings η οποία έχει το πλειοψηφικό πακέτο 50,1% του ALPHA. Ωστόσο οι 2 μετοχές είχαν εκχωρηθεί προσωπικά στο Δ. Κοντομηνά με αποτέλεσμα η μετοχική σχέση να είναι 50%- 50%.

Η Motor Oil είχε ανακοινώσει την εξαγορά τονίζοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης του επιχειρηματικού αποτυπώματος του ομίλου. Μεταξύ άλλων την τελευταία διετία έχουν εξαγοραστεί η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου NRG, η εταιρεία που ειδικεύεται στο trading Tallon, η επενδυτική τράπεζα IBG.

Ειδικά για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha η πλευρά της ΜΟΗ είχε αναφέρει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει ο όμιλος στις δραστηριότητες του retail, που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας και marketing.

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά είχε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τις κινήσεις αυτές, με τη μετοχή να δέχεται πίεση, ιδιαίτερα όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με την IBG.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το 2018 ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA έκλεισε με κύκλο εργασιών 70,301 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 3,607 εκατ. ευρώ ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιές 4,249 εκατ. ευρω (4,873 εκατ. ευρώ μετά από φόρους).