Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλές άνω των 20.000 ευρώ

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλές άνω των 20.000 ευρώ

Tην εξόφληση χρεών προς τους πιστωτές με βάση τη δυνατότητα που έχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας επιδιώκει το υπ. Οικονομίας.

Tην εξόφληση χρεών προς τους πιστωτές με βάση τη δυνατότητα που έχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας και «κούρεμα» του υπολοίπου της οφειλής στο τέλος της περιόδου που θα συμφωνηθεί, και εφόσoν ο οφειλέτης τηρήσει πιστά τη συμφωνία, επιτρέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτό, η πρόταση για την αποπληρωμή των οφειλών θα βασίζεται στα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα του οφειλέτη κατά τις προσεχείς τουλάχιστον τρεις οικονομικές χρήσεις, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η αναδιάρθρωση των οφειλών, βάσει της συμφωνίας που θα γίνει, να μη φέρει οποιονδήποτε από τους μη συμβαλλόμενους πιστωτές σε χειρότερη θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας δεν σημαίνει ότι πρόκειται για το οριστικό κείμενο, διότι τα επίμαχα θέματα που αποτελούσαν μέχρι τώρα αντικείμενο διαφωνίας με τους θεσμούς παραμένουν ανοιχτά. Σύμφνωνα με την Καθημερινή, τα βασικά από αυτά είναι:

• Το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν στη διαδικασία. Πρόταση του υπουργείου είναι τα 20.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί αντιπροτείνουν 50.000 ευρώ.

• Ο χρόνος κατά τον οποίο έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

• Το κατά πόσον θα ενταχθούν στη ρύθμιση οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ και ΦΜΥ), όπως επίσης ο αριθμός των δόσεων που θα συμφωνηθεί και

• Η ευθύνη των εγγυητών, για τους οποίους το υπουργείο προτείνει να ισχύσει το «κούρεμα» που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, ενώ οι θεσμοί ζητούν την εξαίρεσή τους.

Στόχος του υπουργείου είναι η σχετική πρόταση να αποτελέσει τη βάση συζήτησης με τους θεσμούς την προσεχή Τρίτη. Κοινό σημείο πάντως είναι ότι για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση ή επαγγελματίας στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει εφόσον τηρεί απλογραφικό σύστημα να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστον από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ή εφόσον τηρεί διπλογραφικό σύστημα να έχει τουλάχιστον σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση.

Σημειώνεται ότι την εξωδικαστική διαδικασία μπορούν να εκκινήσουν οι ίδιοι οι οφειλέτες, αλλά και οι τράπεζες ή το Δημόσιο με συστημένη επιστολή που πρέπει να στείλουν προς τον οφειλέτη. Εάν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί χάνει το δικαίωμα να ξεκινήσει ο ίδιος εκ νέου τη διαδικασία, ενώ για να υπάρξει συμφωνία ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει κοινοποιήσει πλήρη στοιχεία σε σχέση με την οικονομική του ή την περιουσιακή του κατάσταση, όχι μόνο στην παρούσα φάση, αλλά και σε προγενέστερη.

Η υπόθεση ανατίθεται σε πιστοποιημένο συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, ενώ για την έγκριση αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται η συμφωνία του οφειλέτη καθώς και πλειοψηφία τριών πέμπτων των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται τα δύο πέμπτα των συμμετεχόντων με ειδικό προνόμιο.